In gesprek met... Sanne Phaff

We spreken met alumna Sanne Phaff. Zij volgde zowel de pre-master als de master Health Care Management (HCM) en studeerde in 2011 af. Nu is ze lactatiekundige en heeft ze twee eigen bedrijven, namelijk San Borstvoedingszorg en House of Milk. Maar daarover later meer in dit interview. 

Waarom heb je destijds voor de pre-master en vervolgens HCM gekozen?

Ik heb eerst fysiotherapie gestudeerd, maar kwam er al vrij snel achter dat dat beroep niet helemaal bij mij paste. Vervolgens ben ik een tijd Wmo-consulent geweest bij het Centrum Indicatiestelling Zorg. Als Wmo-consulent behandelde ik voor verschillende gemeentes individuele zorgaanvragen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). Omdat ik niet goed wist hoe ik verder wilde met mijn carrière, heb ik een loopbaancoach ingeschakeld. Ik had het idee dat ik mogelijk bij het ministerie van VWS wilde werken. Toen stuitte ik op de pre-master en op de master HCM. 

En wat vond je van deze studies? 

Het was leuk en pittig. Ik moest wennen aan het academische niveau en het Engels. Maar ik vond het geweldig om te studeren met mensen die allemaal werk en studie combineerden. Daarnaast was het interessant om de andere kant van de zorg te zien, in plaats van met de voeten in de klei te staan als fysiotherapeut. 

Wat is het meest waardevolle dat je tijdens je studie hebt geleerd?  

Ik vond het erg interessant om te leren hoe de zorg in elkaar steekt. En ook om meer te weten te komen over logistiek in de zorg en het zorgverzekeringsstelsel. Bij nader inzien was kennis opdoen over zorgmarketing ook heel handig voor mij, omdat ik nu twee bedrijven heb in de zorg. Dat had ik van tevoren nooit gedacht.  

Welke docent is je bijgebleven? 

Kees van Wijk, hij was toen opleidingscoördinator van HCM. Ik wilde de master HCM in twee jaar doen, omdat ik naast mijn studie ook drie dagen werkte. Hij heeft mij overgehaald om het toch in een jaar te doen en dat is ook gelukt. En ik herinner me Kim Putters, van hem heb ik het laagste cijfer ooit gekregen tijdens HCM. Dit was alsnog een voldoende hoor, maar ik wilde nogal graag hoge cijfers halen om cum laude te kunnen afstuderen. Die 8,25 heb ik uiteindelijk nét niet gehaald. Natuurlijk kijkt niemand ooit meer naar die cijfers. Totaal niet belangrijk dus, maar dat wist ik toen nog niet.  

Wat voor carrièrepad heb je bewandeld na het afronden van je studies?

Na HCM heb ik mijn baan als Wmo-consulent ingeruild voor een baan als zorginkoper bij VGZ. Ik had daar een bijzondere rol: ik beheerde namelijk een subsidiepot voor de versterking van eerstelijns zorg. Na zevenenhalf jaar bij VGZ werd er voor de zoveelste keer gereorganiseerd. Ons team werd teruggebracht van vier naar twee personen, maar we moesten dezelfde hoeveelheid werk doen. Met als resultaat dat ik uitviel met een burn-out. 

Tijd dus voor iets nieuws. Tijdens de kraamtijd van onze oudste ben ik in contact gekomen met een lactatiekundige. Dat vak inspireerde mij enorm, dus ik ben de opleiding tot lactatiekundige gaan doen. De theoretische opleiding duurt een jaar, maar omdat ik niet werkzaam was in de geboortezorg, heb ik ook veel stages gedaan en heb ik de opleiding na een kleine twee jaar afgerond.  

Nu heb ik mijn eigen lactatiekundige praktijk San Borstvoedingszorg in Utrecht. Vanuit de zorgverzekering wordt er meestal maar één lactatiekundig consult vergoed. Daardoor is de zorg die je kan bieden vaak beperkt. Dat voelde voor mij niet goed, daarom ben ik met collega lactatiekundige Anouk Bolhaar een tweede bedrijf gestart: het online platform House of Milk, waar leden terecht kunnen met al hun borstvoedingsvragen. Daarnaast delen we praktische video’s, faciliteren we een community waar (aanstaande) moeders ervaringen kunnen uitwisselen en organiseren we live Q&A’s en expertsessies. Toch weer terug naar de praktijk dus, maar ik heb nog steeds veel aan de kennis die ik tijdens de master HCM heb opgedaan! 

In gesprek met… jou?  

Heb jij ook warme herinneringen aan jouw tijd bij SAG/iBMG/ESHPM die je graag met mede-alumni deelt? Laat het weten in een mail naar alumni@eshpm.eur.nl.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen