Mantelzorgers in loondienst bij zorgorganisatie

Prof.dr. Job van Exel

Zorgorganisaties nemen voor het eerst mantelzorgers in loondienst, voor een paar uur per week. Ze spelen daarmee in op de vergrijzing en het oplopende personeelstekort onder zorgverleners. De mantelzorgers krijgen 10 tot 15 euro per uur om voor hun naaste te zorgen.

Al langer kunnen familieleden zich voor bepaalde zorgtaken laten inhuren via een persoonsgebonden budget. Het in loondienst nemen is een volgende stap. Cicero Zorggroep heeft in zijn verpleeghuislocaties in Zuid-Limburg inmiddels veertien mantelzorgers in dienst. Die zorgen maximaal zes uur per week voor een naaste. De zorgorganisatie wil uiteindelijk driehonderd mantelzorgers op de loonlijst hebben. Thuiszorgbedrijf Informeles in Zoetermeer heeft al zo’n tweehonderd ‘ondersteuners individuele zorg’ in loondienst.

Het ministerie van Volksgezondheid en belangenvereniging MantelzorgNL hebben hun bedenkingen. Zorgverzekeraars Nederland waarschuwt dat van mantelzorg ‘geen verdienmodel moet worden gemaakt’.

Ook ESHPM hoogleraar Job van Exel heeft hierbij z’n bedenkingen: ‘Als je iets dat mensen al doen gaat betalen, kan het er juist toe leiden dat mantelzorgers ermee stoppen omdat de intrinsieke motivatie afneemt.’

Bovenstaande is een deel van het artikel dat verscheen in de Volkskrant van woensdag 8 juli 2020. Daarnaast is Job van Exel in de uitzending op Radio 1 bij het programma Spraakmakers, vanaf minuut 13.

Professor