Nu het octrooi is verlopen, is dit kankermedicijn plots 99 procent goedkoper

Een Amerikaanse farmaceut verdiende afgelopen jaren in Nederland honderden miljoenen aan het dure kankermiddel lenalidomide. Nu concurrenten de markt op mogen, blijkt het middel maar een fractie te kosten.

De prijs van een blockbuster-medicijn tegen kanker is gekelderd nadat het octrooi is verlopen. Verschillende farmaceuten geven ziekenhuizen in geheime prijsafspraken een korting van 99 procent op de prijs die afgelopen jaren betaald is. Dat blijkt uit onderzoek van NRC in samenwerking met onderzoekscollectief The Investigative Desk.

Het gaat om het veelgebruikte middel Revlimid met de werkzame stof lenalidomide, dat onder andere wordt voorgeschreven bij patiënten met multipel myeloom. Bij deze kanker (bijnaam: de ziekte van Kahler) woekeren kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg.

Revlimid kostte de Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaren honderden miljoenen. In 2019 betaalden ziekenhuizen in totaal 136 miljoen euro voor dit ene medicijn. Omgerekend kostte één pil (met een sterkte van 20 mg) eerder bijvoorbeeld 218 euro, een farmaceut biedt zo’n pil nu aan voor 90 cent. Een strip van 21 tabletten ging van ruim 4.500 euro naar 20 euro. Patiënten krijgen meerdere, soms tientallen van zulke kuren.

Revlimid werd tot voor kort verkocht door de Amerikaanse farmareus Bristol-Myers Squibb (BMS). Dat bedrijf had in 2019 het Amerikaanse Celgene overgenomen, gezamenlijk verdienden de twee bedrijven afgelopen jaren zo’n 75 miljard euro aan Revlimid.

De capsules van Revlimid lijken relatief eenvoudig om te maken en experts verbazen zich dan ook al jaren over de hoge prijs. „Het is duidelijk dat lenalidomide een enorme moneymaker is geweest voor de farmaceut”, zegt Pieter Sonneveld, internist-hematoloog in het Erasmus MC Kanker Instituut. „Dat het ineens zoveel goedkoper kan, roept natuurlijk vragen op over de oude prijs”, zegt Carin Uyl-de Groot, professor gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit. „Tegelijkertijd is deze besparing hard nodig, want de behandelingen voor multipel myeloom zijn stuk voor stuk duur. Vanwege deze en nog duurdere behandelingen kost een patiënt tussen de 700.000 en 1 miljoen euro per jaar.”

Dit is een deel van het artikel dat verschenen is op 24 maart op NRC.nl

Professor

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen