Onderzoeksrapport: 'Op zoek naar zorgrebellen'

Op zoek naar goede leefsystemen zorgrebellen en het doen van kwaliteit

De afgelopen jaren is er veel gesproken over toenemende regeldruk in de zorg. Het ‘systeem’ zou de ‘leefwereld’ van professionals verdrukken. Inmiddels worden ‘schrapsessies’ georganiseerd en moet ‘het roer om’. Als we niet ook nadenken over onze manier van sturen en verantwoorden vrezen Roland Bal, Anne Marie Weggelaar & Iris Wallenburg, onderzoekers bij Erasmus School of Health Policy & Management (voorheen iBMG), dat dergelijke acties alleen tijdelijk soelaas bieden. Voor je het weet, zijn de regels die nu worden geschrapt weer aangevuld met andere, of leidt het schrappen zelf tot een nieuwe bureaucratie.

Op zoek naar zorgrebellen

Als bijdrage aan de discussie over regels zijn Bal, Weggelaar en Wallenburg op zoek gegaan naar klinische groepen in ziekenhuizen die goede kwaliteit leveren en het net even anders doen. Die groepen—die zij ‘rebellen’ hebben genoemd—blijken maar beperkt last te hebben van regeldruk. Soms omdat ze regels negeren, maar vooral omdat ze zelf regels maken die hen ondersteunen. Geen oppositie tussen systeem en leefwereld, maar een voortdurende activiteit om ‘goede leefsystemen’ te maken.

Bal, Weggelaar & Wallenburg denken dat de rebellen uit het onderzoek inspiratie kunnen bieden om op een andere manier over sturen en verantwoorden na te denken—een manier die beter past bij de complexiteit, dynamiek en onzekerheid in de dagelijkse zorgpraktijk. Meer weten? Lees dan het rapport waarin zij verslag doen van hun onderzoek.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen