Schaarse middelen inzetten om zoveel mogelijk (gezondheids)winst te behalen

Gezien de hoge prevalentie en de daarmee gepaard gaande last van psychische problemen, wordt binnen nationale zorgstelsels gestreefd naar het verlenen van toegankelijke, hoogwaardige en efficiënte geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Omdat de middelen in de zorg schaars zijn moeten deze zo worden ingezet dat zij zoveel mogelijk (gezondheids)winst opleveren. Dit is wat Frédérique van Krugten (Erasmus School of Health Policy & Management) onderzocht in haar proefschrift, “Instruments to Optimize Mental Health(Care)”. Op donderdag 31 maart verdedigde ze haar proefschrift.

Adequate meting

De bewerkstelling van het optimaal inzetten van middelen is niet vanzelfsprekend en stelt uitdagingen aan zowel de organisatie van de GGZ als aan het soort interventies dat in de GGZ wordt aangeboden. Een belangrijke uitdaging gerelateerd aan de organisatie van de GGZ is het terugbrengen van het gemiddeld lange behandeltraject van patiënten met complexe en ernstige psychische problemen. Daarvoor is het van belang dat de uitkomsten van de aangeboden interventies binnen de GGZ adequaat kunnen worden gemeten. Adequate meting van behandelresultaten zou niet alleen kunnen bijdragen aan het optimaliseren van behandeltrajecten, maar ook de valide beoordeling van de (kosten)effectiviteit van deze trajecten kunnen bevorderen. In dit proefschrift stelt Frédérique van Krugten deze punten aan de orde door instrumenten te ontwikkelen die de (evaluatie van de) (kosten)effectiviteit van de GGZ kunnen bevorderen.

Mental Health Quality of Life

Allereerst zijn zogenoemde "Decision Tools" ontwikkeld waarmee patiënten met een behoefte aan hoogspecialistische GGZ vroegtijdig en op een systematische en gestandaardiseerde wijze kunnen worden herkend. Het gebruik van deze instrumenten kan daarmee bijdragen aan de optimalisatie van de behandeltrajecten van deze patiënten. Daarnaast is een nieuw kwaliteit van leven instrument ontwikkeld gericht op mensen met psychische problemen, de “Mental Health Quality of Life” vragenlijst (MHQoL). De MHQoL blijkt een veelbelovend instrument voor het meten en waarderen van kwaliteit van leven bij mensen met psychische problemen. Met behulp van de MHQoL kan worden beoordeeld of patiënten met een behoefte aan hoogspecialistische GGZ baat hebben bij meer gepersonaliseerde behandeltrajecten en of GGZ-interventies in het algemeen (kosten)effectief zijn. De resultaten van dit proefschrift illustreren daarmee dat psychometrisch goede instrumenten kunnen worden ontwikkeld die de potentie hebben om de (evaluatie van de) (kosten)effectiviteit van de GGZ te verbeteren. Hierbij zijn zowel GGZ-patiënten als andere gebruikers van de gezondheidszorg in Nederland gebaat.

Promovendus
Dr. Frédérique van Krugten

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen