Vrees voor flinke stijging van de zorgverzekeringspremie

Prof. dr. Erik Schut

Gisteren kwam in het nieuws dat wordt gevreesd voor een flinke stijging van de zorgverzekeringspremie door de coronacrisis. Deskundigen zeggen zelfs dat de premie met honderden euro’s omhoog zou kunnen gaan. Minister van Rijn (Medische Zorg) denkt niet dat dit gaat gebeuren. Tegen de Tweede Kamer zegt hij dat de kosten gedempt worden maar dat er nu nog te weinig zicht is op die extra kosten.

Hoogleraar Gezondheidseconomie Erik Schut reageert op dit nieuws in BNR Nieuwsradio bij het programma Spitsuur. Hij legt uit hoe dat ‘dempen’ zou moeten werken: “Ik denk dat Van Rijn doelt op de zogenoemde catastroferegeling in de zorgverzekeringswet. Deze regeling maakt het mogelijk dat de overheid de extra kosten van de coronacrisis, voor wat betreft de zorgkosten, eigenlijk uit belastinggeld betaald.”

Onzeker is nog om hoeveel geld het gaat

“De schattingen kunnen we nu nog niet goed maken omdat we ook nog niet weten of er bijvoorbeeld nog een tweede golf aan komt en wat er allemaal nog nodig is, maar dat het in de miljarden loopt is wel waarschijnlijk. En dan kan de overheid natuurlijk zeggen, laten we dat volgend jaar in de nominale premie neerslaan of betalen we dat met elkaar uit belastinggeld en spreiden we dat in de loop van de tijd.”

Daarna werd over dit onderwerp verder gesproken met Chris Oomen, voormalig directeur van Zorgverzekeraar DSW.

Wilt u het item terugluisteren? Ga dan naar BNR Gemist, 17 juni 2020, 18.05 uur.

Professor
Biography
Hoogleraar gezondheidseconomie en tevens sectieleider van onderzoeksgroep Health Systems & Insurances bij Erasmus School of Health Policy & Management.