Certified Pensioenexecutive Pensioentransitie| Executive Program

Module Theorie en Implementatie Pensioentransitie
Vrouwelijke pensioenprofessional achter haar laptop, want er is veel werk aan de winkel voor een Certified Pensioenexecutive Pensioentransitie

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Pensioenfondsen kunnen rekenen op een complex implementatieproces met veel kansen en risico’s dat in 2027 afgerond moet zijn. Voor veel pensioenbestuurders en -professionals wacht een uitdagende fase waar zij zich gedegen op willen voorbereiden. Sinds september 2023 bieden wij op de Erasmus Universiteit de module Certified Pensioenexecutive Pensioentransitie aan die zowel de academische bagage als de praktische case studies bevat waarmee de transitie succesvol kan worden aangepakt.

Certified Pensioenexecutive Pensioentransitie - Executive Program

Waarom dit Executive Program?

In deze verdiepingsmodule bieden wij wetenschappelijke kennis aan pensioenprofessionals, bestuurders, vertegenwoordigers van sociale partners en specialisten die tussen 2023 en 2027 een actieve rol in de transitie gaan vervullen. De opzet van het programma maakt het mogelijk de achtergrond van de transitievraagstukken te doorgronden. Tevens kunnen deelnemers onder begeleiding aan de slag gaan met opdrachten die dicht bij de eigen praktijk staan. De module Pensioentransitie sluit prima aan op de leergang Certified Pensioenexecutive, maar kan ook separaat worden gevolgd. Deelnemers aan deze module kunnen rekenen op:

 • Inzicht in het waarom van de transitie, door behandeling van de wetenschappelijke inzichten die hebben geleid tot het ontwerp van het contract achter de wet toekomst pensioenen
 • Gedegen inhoudelijke behandeling van complexe transitievraagstukken, zoals het proces rond invaren, compensatie, inrichting van reserves en nabestaandenpensioen
 • Zorgvuldig geselecteerde wetenschappelijke literatuur ter ondersteuning van de colleges
 • Gekwalificeerde docenten met een academische achtergrond en/of praktische know-how
 • Extra aandacht voor de toepassing van de aangeboden kennis in de eigen pensioenpraktijk aan de hand van herkenbare praktijkopdrachten

De belangrijkste informatie van dit Executive Program op een rij

Algemeen
Voor de module ‘Theorie en Implementatie Pensioentransitie’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam bedraagt de investering € 7875,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief lesmateriaal en wetenschappelijke artikelen die te downloaden zijn via onze digitale leeromgeving Canvas, koffie/thee en diner tijdens de collegedagen.

Locatie
De colleges van de module Theorie en Implementatie Pensioentransitie zullen deels plaatsvinden op de campus van de Erasmus Universiteit; Campus Woudestein, en deels in het Novotel Brainpark Rotterdam.

Groepsgrootte
Om ervoor te zorgen dat er voldoende gelegenheid is voor de deelnemers om met de docenten en met elkaar ervaringen uit te wisselen, hanteren we een maximale groepsgrootte van 20 deelnemers.

Voertaal
De te bespreken literatuur is geruime tijd vóór elk college beschikbaar via de digitale leeromgeving Canvas. De colleges worden grotendeels in het Nederlands gegeven; de literatuur is veelal in het Engels.

In deze module zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen, verdeeld in drie blokken van 8 colleges:

 • Overzicht Nieuwe Pensioenwet & nieuwe pensioencontracten
 • Transitie naar het nieuwe contract
 • Deelnemersperspectief: communicatie/ meten risicohouding

De programmaleiding van de module Theorie en implementatie Pensioentransitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam is in handen van Casper van Ewijk, Program Director. Paola Huiting - van Wijk (Program Manager) is verantwoordelijk voor management en coördinatie.

De startdatum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de programmamanager.

De module Theorie en implementatie Pensioentransitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam is geschikt voor personen werkzaam als:

 • Pensioenfondsbestuurder
 • Bestuurder
 • Actuaris
 • Directeur Bestuursbureau
 • Senior Medewerker Bestuursbureau
 • Consultant Pensioenen
 • Pensioenuitvoerder
 • Pensioenverzekeraar
 • Vermogensbeheerder
 • Toezichthouder binnen de Pensioensector
 • Adviseur Pensioenen/Pensioenadviseur

Voor de module Certified Pensioenexecutive - Theorie en Implementatie Pensioentransitie hebben we de instroomeis gesteld op minimaal hbo- werk- en -denkniveau en juridisch -actuariële affiniteit. Daarnaast dien je over minstens 2 jaar relevante werkervaring in de pensioensector te beschikken.

Toetsing via een tentamen en een opdracht maken deel uit van het programma. Bij voldoende resultaten op het tentamen en de opdracht heeft de deelnemer recht op een certificaat, dat tijdens een feestelijk slotseminar wordt uitgereikt.

Wat zeggen alumni over onze opleiding?

'Tijdens en zelfs na de colleges reageren docenten enthousiast op vragen. Ik kreeg een erg leuke, persoonlijke en volledige e-mail met visie, inclusief juridische onderbouwing met verwijzingen naar wetsartikelen.  Fantastisch! Dat is nu 'the extra mile' lopen voor je deelnemers. Dit maakt mij nog enthousiaster over het CPE (pensioentransitie) programma.' - Ernst Hoogenes, Bestuurslid pensioenfonds SPH en cursist najaar 2023 van CPE programma

‘Voor professioneel pensioenbeheer zeg je na A en B ook C(PE); de CPE aan Erasmus is verbredend en verdiepend maar zeker ook leuk om te volgen. Met de academische aanpak van CPE stel je de juiste vragen op het juiste moment.' - Michael Lipsch, Fund Manager en lid deelnemersraad Pensioenfonds

‘Je krijgt een wetenschappelijke basis, waarmee je ontwikkelingen beter kunt plaatsen.’ - Margreet Roevros-Couprie, Senior Account Manager Pensioenuitvoeringsinstantie

Paola Huiting - Van Wijk

Program Manager

E-mailadres
esaa-pensioenen@ese.eur.nl
Telefoonnummer
010 - 408 15 06
Adres
Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building, Kamer M5-35
3062 PA
Rotterdam

Meer lezen over Pensioenen? Check onderstaande blogs!

Het nieuwe pensioenstelsel: 'een verbetering, maar los ook de witte en de grijze vlek op!'

Klaar voor de Pensioentransitie? Volg onze Pensioenexecutive-opleidingen!

Gedragsmatig aspect toezichthouders steeds belangrijker

Vergrootglas dat op het toetsenbord van een laptop ligt

Het nieuwe pensioenstelsel: onvervulde beloften zijn verleden tijd

Twee houten strandstoelen op een verder leeg strand

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen