Lancering: Design Impact Transition (DIT) Platform

Een platform voor transformatief onderzoek, onderwijs en engagement
Datum
donderdag 25 nov 2021, 15:00 - 17:00
Type
Algemeen
Locatie

Online

Voeg toe aan agenda

Een platform voor transformatief onderzoek, onderwijs en engagement

Het DIT platform wil een hub creëren waar onderzoekers uit verschillende academische disciplines samenkomen om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

We willen je graag uitnodigen voor de lancering van het nieuwe Design Impact Transition  (DIT) platform van de Erasmus Universiteit Rotterdam op 25 november 2021. Het DIT platform is een plek waar alle EUR-collega's zich buiten hun academische disciplines kunnen wagen om samen te werken aan rechtvaardige en duurzame transities.

Hoe gaan we dat doen? Door gebruik te maken van designmethoden, actieonderzoek en co-creatie met maatschappelijke partners. In feite is het DIT-platform zelf een actie-onderzoeksexperiment. Samen proberen we uit te vinden wat de beste manier is om transdisciplinair academisch werk voor een rechtvaardige en duurzame toekomst te institutionaliseren en te organiseren. Doe met ons mee!

Verschillende manieren van denken en doen

Het DIT platform gaat op zoek naar fundamenteel andere manieren van denken en doen. We gebruiken een transdisciplinaire filosofie om te streven naar samenwerking en integratie van verschillende soorten kennis. Ook koppelen we maatschappelijke vraagstukken aan onderzoekers uit tal van disciplines om zo complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken - daarvoor zijn transdisciplinaire en interdisciplinaire samenwerkingen en benaderingen nodig.

Ervaar DIT op het openingsevenement

Doe mee op 25 november met ons online programma! Er zullen interessante gastsprekers zijn, break-out rooms en een kennismaking met het DIT-team. Dit is jouw kans om DIT te leren kennen en te ontdekken hoe jij zelf betrokken kan zijn. De hosts en organisatoren voor deze dag zijn:

  • Prof. Derk Loorbach, hoogleraar sociaaleconomische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van DRIFT, een onderzoeksinstituut dat consultancy en strategische interventies aanbiedt om organisaties te helpen hun veranderende omgeving te begrijpen.
  • Marieke de Wal, directeur van het Partnerships Resource Centre van de Rotterdam School of Management (RSM). In haar rol bij de ontwikkeling van actie-onderzoeksprojecten hanteert zij een benadering van proactieve maatschappelijke betrokkenheid van belanghebbenden.
  • Dr Mariangela Lavanga universitair hoofddocent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC). Haar onderzoek combineert inzichten uit de culturele economie en de economische geografie.
  • Dr Yogi Hendlin, universitair docent aan de Erasmus School of Philosophy (ESPhil) en betrokken bij het Dynamics of Inclusive Prosperity Initiative aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Yogi is milieufilosoof en wetenschapper op het gebied van de volksgezondheid.
  • Dr Ana Vasques, docent en cursuscoördinator Life Sciences aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences van het Erasmus University College (EUC).
  • Dr Julia Wittmayer, assistent-professor aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) en senior onderzoeker en adviseur bij DRIFT. Julia doet onderzoek naar duurzame transities en de rol van sociale innovaties, governance, onderzoek en transdisciplinaire samenwerking.

Het programma van de dag kan je hieronder downloaden. Als je erbij wil zijn kan je je aanmelden via het formulier onderaan de pagina.

Sprekers

  • Picture of Idil Gaziulusoy
    Dr İdil Gaziulusoy

    Assistant Professor Sustainable Design, Aalto University

  • Picture of Jennie Stephens
    Prof. Jennie C. Stephens

    Dean's Professor of Sustainability Science & Policy, Northeastern University

  • Picture Liesbeth Noordegraaf
    Prof. Liesbeth Noordegraaf-Eelens

    Professor Transformative Academic Education , Erasmus University

Meer over de DIT-aanpak

Universiteiten beschikken over een indrukwekkende hoeveelheid kennis over complexe maatschappelijke uitdagingen en hoe deze aan te pakken. Academici worden bovendien steeds vaker gevraagd door studenten, bedrijven en publieke organisaties om deze kennis te gebruiken om een positieve maatschappelijke impact te bereiken.

Vaak bieden universiteiten hun kennis zonder vertaling aan; als een beschrijving zonder directe toepassing of een aanbeveling zonder ervaring. Een positieve bijdrage leveren aan de transformatie van onze economie en samenleving binnen ecologische grenzen op een rechtvaardige en inclusieve manier betekent ook dat er een transitie in de academische wereld nodig is.

De aanpak van DIT is een verandering van de manier waarop wij academisch werk "doen", namelijk door gebruik te maken van transdisciplinaire en interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en benaderingen in onderzoek en onderwijs, gecombineerd met een veel intensievere betrokkenheid bij de samenleving. DIT wil de bijdragen van de EUR aan maatschappelijke vraagstukken veranderen. Niet langer als een kennisinstituut op afstand, maar als een kenniscoproducent die midden in de samenleving staat.

Veel collega's zijn al betrokken bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken, werken samen met maatschappelijke partners en gebruiken hun onderzoek om zowel wetenschappelijke als maatschappelijke impact te realiseren. Maar al te vaak worden zij ook geconfronteerd met de grenzen van hun discipline of hun instellingen, of bereiken zij de grens van wat één persoon kan doen. Wij zien ook dat in veel gevallen een fundamenteel academisch debat over de negatieve effecten en de noodzakelijke paradigmawijzigingen binnen disciplines ontbreekt. Wat is de toekomst van de economie in een tijdperk van klimaatverandering en de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen? Wat is de toekomst van het bedrijfsleven en marketing wanneer we minder moeten consumeren? Wat is de toekomst van het recht als het een instrument voor sociale verandering wordt? Wat is de toekomst van bestuur wanneer een overheid missiegericht moet worden?

DIT wil dergelijke debatten en samenwerkingsverbanden stimuleren en faciliteren door een omgeving te zijn waar EUR-collega's kunnen samenkomen om gelijkgestemden te vinden, spannende maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, steun te krijgen voor impactonderzoek en een wetenschappelijke basis te leggen voor wat we collectief zullen ontwikkelen.

Dit is misschien wel het spannendste aspect: het DIT-platform is een actie-onderzoeksexperiment op zich. Samen proberen we uit te vinden wat de beste manieren zijn om transdisciplinair academisch werk voor een rechtvaardige, duurzame toekomst te institutionaliseren en te organiseren.

We roepen alle collega's die onze missie steunen op om bij te dragen aan DIT en het platform aan de EUR mee vorm te geven!

Volg de webinar hier!

Webinar: https://eur-nl.zoom.us/j/94538739480

Meeting ID: 945 3873 9480

Heb je vragen over de lancering?

E-mailadres
dit@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen