Waarom zijn voetbalcoaches voornamelijk mannen?

Prof.dr. Jacco van Sterkenburg spreekt met RTL Nieuws
Soccer player walking with ball across soccer field
Wembley stadium England
Wembley stadion in Engeland

Engeland heeft voor het eerst in de geschiedenis de titel Europees kampioen behaald. De overwinning van het vrouwenteam is niet in de laatste plaats te danken aan hun Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman. Voetbalcoaches zijn voornamelijk mannen, zowel in mannelijke als in vrouwelijke voetbalploegen. Maar waarom? Wiegman bewijst maar weer dat vrouwen wel degelijk de benodigde kwaliteiten hebben. Prof.dr. Jacco van Sterkenburg sprak erover met RTL nieuws. Jacco is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Media & Communicatie van de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).

“Binnen de voetbalwereld heerst nog steeds het idee dat mannen meer van voetbal weten en het wordt vaak gezien als een echte mannensport. Vrouwen hebben daarin echt een achterstand,” vertelt Jacco. De voetbalwereld is dus nog steeds overwegend conservatief: "Dat zie je alleen al aan de benaming,” zegt hij, “we noemen het specifiek vrouwenvoetbal, terwijl bij mannen die verduidelijking niet nodig is.”

En dat terwijl vrouwen wél over de capaciteiten en ambitie beschikken. “Ja, dat zou ik kunnen, waarom niet?”, antwoordt Wiegman op de vraag of ze klaar is om een mannenteam te coachen.

Dan is de vraag, hoe breng je hier verandering in? "Door bijvoorbeeld het succes van vrouwenteams, zoals nu bij Wiegman. Dat zorgt voor rolmodellen en kan beeldvorming veranderen,” adviseert Jacco. Maar dat is niet genoeg. "Dan blijf je afhankelijk van extreme successen en daar kan je op de lange termijn niet op varen. Bestuurders moeten gedwongen worden verder te kijken. Als je niet zoekt, blijf je altijd bij je eigen netwerk."

Bekijk de uitzending van RTL Nieuws van zondag 31 Juli.
Lees het artikel van RTL Nieuws over vrouwelijke coaches in het voetbal.

Onderzoeker
Gerelateerde content
Migratie is er altijd geweest en zal er altijd zijn, onder andere door oorlogen en rampen. Drie wetenschappers spreken over het belang van migratie-onderzoek.
Onderzoekers bij trap
Prof. dr. Jacco van Sterkenburg is gevraagd als voorzitter van de begeleidingscommissie voor een eenjarig onderzoek naar wangedrag in voetbal.
Soccer player
Op 1 april heeft PhD kandidaat Palesa Mashigo zich bij het team gevoegd. In dit interview vertelt Palesa over het project en haar rol binnen het team.
De Britten gaan online racisme voortaan bestraffen met stadionverboden tot wel 10 jaar lang. Prof.dr. Jacco van Sterkenburg hierover te gast bij NPO Radio 1.
Voetbal op voetbalveld
Wat voor geheims wordt er achter de hand van voetbalspelers besproken, en heeft social media hier invloed op?
Soccer players on the sideline and person holding the scoreboard
Gijsbert Oonk ontving een 400K Erasmus + KA-2 beurs om de potentie van voetbalgeschiedenis- en verhalen voor onderwijs en erfgoed te ontsluiten.
People playing football
De nationaliteit van spelers op het WK voetbal is regelmatig voer voor discussie, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Gijs van Campenhout.
Van Sterkenburg op TV-zender ESPN over racisme in voetbal.
Picture of soccer field during competition

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen