Beoordeling van medicijnen en medische technologieën - ofwel Health Technology Assessment (HTA) – vormt de basis voor markttoelating, prijsbepaling en opname in een verzekeringspakket van medische technologieën. Kenmerkend voor Europa is de verscheidenheid van HTA gebruik en methodes. Sinds de jaren negentig hebben Europese samenwerkingsverbanden beoogd te komen tot een duurzaam kader voor HTA-samenwerking ten einde convergentie te bereiken. Dit proces heeft in 2018 geleid tot een verordeningsvoorstel van de Europese Commissie op het gebied van HTA-samenwerking, dat nog moet worden aangenomen door de Europese instellingen.
- Promotor
- Promotor
- Datum
- donderdag 12 nov 2020, 11:30 - 13:00
- Type
- Promotie
- Gesproken taal
- Engels
- Ruimte
- Senaatszaal
- Gebouw
- Erasmus Gebouw
- Locatie
- Campus Woudestein
In haar proefschrift Governance of European Cooperation Processes in Health Technology Assessment. Networking, paving the way to convergence of practices? bestudeerd Boers HTA-samenwerking in relatie tot EU-governance. EU bevoegdheden op het gebied van HTA zijn beperkt tot ondersteunings- en coördinatiebeleid. In dit onderzoek wordt derhalve geanalyseerd in hoeverre HTA samenwerking alsmede convergentie van praktijken op Europees niveau kan worden gestructureerd door middel van soft governance toegepast in netwerken. Factoren die convergentie bevorderen worden hierbij geïdentificeerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat soft governance, door flexibiliteit en geleidelijkheid te bieden, een effectief middel kan zijn om convergentie te bewerkstelligen op beleidsterreinen waar de EU beperkte bevoegdheden heeft. Gebrek aan effectiviteit van soft governance in HTA samenwerking wordt toegeschreven aan de manier waarop soft governance-instrumenten zijn geïmplementeerd en niet aan inherente zwakheden van soft governance zelf.
Boers wijst op het belang van actieve deelname van nationale beleidsmakers en topmanagers van HTA organisaties in soortgelijke samenwerkingsprocessen en een transparant inclusief stakeholderbeleid alsmede Europese wetgeving kaders die flexibele samenwerkingsstructuren mogelijk maken. De rol van soft governance in het EU-integratiebeleid kan worden beschouwd als een alternatief voor klassieke integratiemethoden.