Overstappen naar andere zorgverzekering flink gestegen

In 2022 zijn zo’n 1,4 miljoen Nederlanders gewisseld van zorgverzekering, ongeveer 8 procent van de verzekerden. Dat melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en zorgkenniscentrum Vektis op basis van een voorlopige raming. Het cijfer kan volgens hen nog oplopen tot 8,5 procent. De mobiliteit onder verzekerden is sinds tenminste 2006 niet zo groot geweest. De afgelopen tien jaar schommelde het aantal overstappers tussen de 6 en 7 procent.

Dat het aantal overstappers flink is gestegen heeft waarschijnlijk twee hoofdoorzaken, zegt hoogleraar Marktordening in de Gezondheidszorg Marco Varkevisser. Ten eerste is de collectiviteitskorting afgeschaft, waarbij groepen als collega’s gezamenlijk een verzekering konden afsluiten tegen een lager tarief. Daardoor is de zorgpremie van de vele Nederlanders die die korting hadden plots met een paar procent gestegen, en zal een deel van hen zijn gaan zoeken naar lagere premies.

Kritischer kijken

Daarnaast zijn verzekerden door de aanhoudende inflatie „kritischer gaan kijken” naar hun verzekeringskosten, zegt Varkevisser. „We weten uit de afgelopen jaren dat mensen die wisselen dat vooral doen omdat ze ergens anders een lagere premie kunnen krijgen.” In de regel is dat goed, zegt de hoogleraar, want verzekeraars worden zo gedwongen scherpe premies aan te houden. Toch zou toenemende premieconcurrentie op termijn onwenselijk kunnen worden. Als steeds meer gezonde verzekerden voor een goedkopere polis kiezen en verzekeraars zich daarom vooral op die groep richten, kan de kwaliteit van de zorg voor ongezonde Nederlanders steeds meer onder druk komen te staan.

Wil je het volledige artikel lezen? Bezoek dan de website van NRC.

Professor

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen