Margrethe Vestager ontvangt de Luther-Roos 2022

De Internationale Martin Luther Stichting (IMLS) zal op 11 november 2022 in Rotterdam de Luther-Roos 2022 voor sociale verantwoordelijkheid en ondernemersmoed uitreiken aan de Deense EU-commissaris voor Mededinging.

Margrethe Vestager zal deze prijs in ontvangst nemen tijdens de 15e Luther Conferentie. Met Margrethe Vestager eert de Internationale Martin Luther Stiftung een persoonlijkheid "...die de reformatorische traditie van vrijheid en verantwoordelijkheid voor het algemeen belang op voorbeeldige wijze heeft ingezet in haar leven en werk."

Als commissaris voor mededinging bij de Europese Unie zet Margrethe Vestager zich sinds 2014 in voor fiscale rechtvaardigheid en eerlijke markten en treedt zij scherp-analytisch en moedig op tegen schendingen van de vrije mededinging. Om de belangen van consumenten te beschermen, bestrijdt Vestager de economisch schadelijke kartelvorming en de monopoliepositie van grote bedrijven. Ook gaat ze confrontaties met grote, internationale technologieconcerns niet uit de weg.

Sinds 2019 is Vestager ook een van de uitvoerende EU-vicevoorzitters en commissaris voor Digitale Zaken. Met de digitale strategie "Europe Fit for the Digital Age" willen Vestager en de Europese Unie dataveiligheid en digitale gelijkheid voor de bevolking en bedrijven realiseren, maar ook bijdragen aan een klimaatneutraal Europa.

De laudatio van de prijsdraagster zal worden gehouden door haar landgenoot bisschop Peter Skov-Jakobsen. Deze lutherse predikant is sinds 2009 bisschop van het bisdom Kopenhagen en fungeert daarmee als primus inter pares onder de bisschoppen van de Deense volkskerk.

De Lutherconferentie en de uitreiking van de LutherRoos 2022 vinden plaats op vrijdag 11 november 2022 vanaf 15.00 uur in de Hoflaankerk in Rotterdam.

De Internationale Martin Luther Stiftung is gevestigd in Eisenach en heeft haar kantoor in het Evangelisches Augustinerkloster (St. Augustinus) in Erfurt, de deelstaathoofdstad van Thüringen. De stichting heeft tot doel de fundamentele impulsen van de Reformatie aan te wenden voor een thematische en resultaatgerichte dialoog tussen kerk, bedrijfsleven, academische wereld en politiek, en reikt elk jaar deze onderscheiding uit aan iemand die in bijzondere mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft blijk gegeven.

15e Lutherconferentie & uitreiking van de LutherRoos 2022

Vrije handel en vrije wil.

Erasmus, Luther en de huidige economische uitdagingen

Datum

Vrijdag, 11 november 2022

  • Lutherconferentie:                  15.00 uur.
  • Prijsuitreiking Luther-Roos:    18.00 uur.

Locatie

  • Hoflaankerk
  • Oudedijk 2
  • 3062 AE Rotterdam, Nederland

Inschrijving

Telefoon: +49 361 55 45 85 40

Fax: +49 361 64 41 87 49

Mail: anmeldung@luther-stiftung.org

Inschrijving sluit op 15 oktober 2022

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met het Erasmus Economics & Theology Institute en RefoRC.

CV

Margrethe Vestager, geboren in 1968 in Glostrup (Denemarken), studeerde economie in Kopenhagen en behaalde in 1993 een Master of Science. Daarna werkte zij twee jaar bij het Deense Ministerie van Financiën en van 1995 tot 1997 bij het Deense Agentschap voor Staatsfinanciën. In dezelfde periode (1993-1997) was Vestager partijleider van de sociaal-liberale partij Det Radikale Venstre, die haar overgrootvader had opgericht.

In haar hoedanigheid van minister van Onderwijs (1998-2001) was Vestager tot 2000 ook verantwoordelijk voor het Deense ministerie van Kerken.

Toen Vestager in 2011 werd benoemd tot minister van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, bekleedde zij de functies van Deens minister van Economische Zaken, minister van Binnenlandse Zaken en plaatsvervangend regeringsleider en was zij tegelijkertijd voorzitter van de partij Det Radikale Venstre. In 2014 legde ze haar politieke functies in Denemarken neer toen ze in Brussel werd benoemd tot  commissaris voor mededinging.

Vestager groeide op in een pastorie als oudste van vier kinderen van een predikantenechtpaar.

Meer informatie

De Internationale Martin Luther Stiftung (IMLS) is een particuliere stichting die in Eisenach is geregistreerd en haar kantoor heeft in het Evangelisches Augustinerkloster (St. Augustinus) in Erfurt, de deelstaathoofdstad van Thüringen.

De IMLS werd op 10 november 2007 in Wittenberg opgericht. Het heeft als doel om de impulsen van de Reformatie te ontwikkelen tot een thematische en resultaatgerichte dialoog tussen kerk, bedrijfsleven, academische wereld en politiek, om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van een verantwoordelijke en efficiënte economie en samenleving. Het ondersteunt mensen, groepen, ideeën en initiatieven die christelijke waarden en ethische bedrijfspraktijken bevorderen op basis van de reformatorische traditie en die hun talenten inzetten voor het algemeen belang.

De LutherRoos wordt op 11 november 2022 uitgereikt door de IMLS, als onderdeel van de 15e Lutherconferentie over de toekomst van bedrijfsleven en samenleving. De prijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De vorige prijswinnaars zijn: Dr. Heinz Horst Deichmann (2008), Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. Ing. h. c. Hans Peter Keitel (2009), Gabriela Grillo (2010), Dr. Dirk Ippen (2011), Jon Baumhauer (2012), Dr. Peter Gauweiler (2013), Dietrich Pestalozzi, Zwitserland (2014), Ulla Unseld-Berkéwicz (2015), Niels Due Jensen, Denemarken (2016), Dr. Nicola Leibinger-Kammüller (2017), Kenneth Bengtsson, Zweden (2018), Dr. Friedhelm Loh (2019), Tandean Rustandy, Indonesië (2021). Onlangs werd prof. dr. Wolfgang Huber onderscheiden met de LutherRose 2021.

De prijs zelf is een reproductie gebaseerd op een ruit uit de middeleeuwse gebrandschilderde ramen (uit ca. 1310) van de St. Augustinuskerk in Erfurt. Maarten Luther leefde als monnik in het klooster van de Heilige Augustinus in Erfurt van 17 juli 1505 tot de herfst van 1511. Hij zou dit raam voor zich hebben gehad elke keer dat hij bad, wat minstens zeven keer per dag was, en het was de inspiratie voor zijn wapenschild. Het stelt een roos voor tussen twee leeuwen. Op 8 juli 1530 omschreef Maarten Luther deze roos als "een teken van mijn theologie" en voorzag het van een indrukwekkende, meditatieve uitleg. Voortaan gebruikte hij het als zegel voor documenten. Sindsdien is de Luther-Roos een van de belangrijke symbolen van het internationale evangelisch-lutherse christendom geworden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen