De Waarde van Hoop | Masterclass

Masterclass De Waarde van Hoop van Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoop doet leven. Soms zelfs letterlijk, want hoopvolle mensen blijven langer gezond. Dat is ook niet zo gek, want mensen zijn eerder bereid om te investeren in hun toekomst wanneer ze geloven dat die toekomst positief zou kunnen zijn. Toch ontbreekt de hoop op dit moment voor velen van ons, en dan met name voor degenen die de hoop juist het hardste kunnen gebruiken. En vreemd genoeg is er nog weinig aandacht voor dit belangrijke onderwerp, hoewel dat langzaamaan begint te veranderen, zowel in de wetenschap als in de maatschappij. De masterclass ‘De Waarde van Hoop’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft een breed overzicht van de waarde van hoop, juist in onzekere tijden.

Masterclass De Waarde van Hoop van Erasmus Universiteit Rotterdam

Waarom deze Masterclass?

Hoop is overal en drijft veel van ons gedrag. Dit heeft meestal positieve gevolgen, zo zien we dat hoopvolle mensen vaak ook gezonder zijn, beter presteren, weerbaarder zijn voor veranderingen, meer duurzaam gedrag vertonen en - niet onbelangrijk - gelukkiger zijn. Maar meer hoop is niet altijd beter, want valse hoop kan er ook voor zorgen dat we langer in een negatieve situatie vast blijven zitten, of vaker teleurgesteld raken. Meer kennis van hoe we hoop op een constructieve manier kunnen inzetten is dus van groot belang. Zeker in een wereld waarin we regelmatig voor ogenschijnlijk wanhopige situaties staan, zoals groeiende eenzaamheid, polarisatie, oorlogen en klimaatcrises. De masterclass gaat onder andere in op:

  • Hoop als multidimensionaal begrip van verlangen en onzekerheid
  • Het belang van constructieve hoop om goed te kunnen functioneren
  • Hoop als deugd, zowel op zichzelf als in relatie tot andere deugden
  • De waarde van hoop voor leiderschap en organisaties
  • Het belang van weerbaarheid en wijsheid in combinatie met hoop
  • Praktische manieren om hoop (terug) te vinden, juist wanneer dat moeilijk is
  • Hoe hoop ons kan helpen omgaan met grote uitdagingen

De belangrijkste informatie van deze Masterclass op een rij

Investering
De investering voor de Masterclass De Waarde van Hoop bedraagt € 1.950,-. Dit bedrag is vrijgesteld van btw, en is inclusief studiekosten, lunch en diner. Eventuele overnachtingskosten op de cursuslocatie komen voor eigen rekening.

Groepsgrootte en voertaal
Om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte is voor interactie en onderlinge dialoog, hanteren we voor de Masterclass een maximale groepsgrootte van 24 deelnemers. Met uitzondering van het college van Andreas Krafft (die in het Engels doceert), is Nederlands de voertaal tijdens de Masterclass.

Het programma biedt ruimschoots de gelegenheid om met de sprekers en collega-deelnemers van gedachten te wisselen. Daarnaast is het mogelijk om eigen casuïstiek in te brengen. 

De masterclass belicht zowel wetenschappelijke inzichten uit verschillende vakgebieden, zoals de psychologie, filosofie, theologie en economie, als meer praktijkgerichte benaderingen van hoop, zoals re-integratie en hoop in organisaties.

Dag 1 – Masterclass ‘De Waarde van Hoop’ 
Karakterisering van HoopDr. Emma Pleeging – Senior onderzoeker EHERO, Erasmus Universiteit Rotterdam
The Nature and Value of HopeDr. Andreas Krafft – Research Associate for Future Studies, Universiteit van St. Gallen, Zwitserland
Hoop; van gevoel tot deugdProf. Dr. Patrick Nullens – Theoloog, ethicus, hoogleraar Systematische Theologie en Ethiek
Actieve Hoop; op zoek naar de koppige optimist in jezelfDrs. Lotte Huijing – Programmamanager Ecohumanisme, Humanistisch Verbond
De Kracht van Hoop en GelukLeo Bormans – Geluksonderzoeker, schrijver, Ambassador of Happiness & Quality of Life
Dag 2 - Masterclass ‘De Waarde van Hoop’ 
 Hoop en Deugd (filosofische wandeling)Prof. Dr. Paul van Tongeren - Filosoof, theoloog, hoogleraar Wijsgerige Ethiek
Hoop in relatie tot zingevingBirgit Sporken – Algemeen Directeur R92, Ambassadeur Positieve Gezondheid
Hoop, optimisme, vertrouwen en veerkracht: de bouwstenen van psychologisch kapitaalProf. dr. Nele Jacobs – Psycholoog, hoogleraar Levenslooppsychologie

 

EHERO
HERO (Erasmus Happiness Economics Research Organization) is het multidisciplinaire kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar missie is om bij te dragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen, waarbij geluk wordt opgevat als welbevinden, levensvoldoening en kwaliteit van leven. EHERO onderneemt daartoe onderzoek- en onderwijsactiviteiten die mensen en organisaties, zowel overheden, bedrijven als (semi)publieke instellingen, in staat stellen om zélf meer weloverwogen keuzes te maken. Zie voor meer informatie eur.nl/ehero.

Programmaleiding 
Erik Bemelmans leidt als Executive Director van EHERO het executive onderwijs en onderzoek naar geluk en bevlogenheid. Met ruim twintig jaar ervaring in verschillende managementfuncties binnen de hospitality- en FMCG-sector en drie masters op het gebied van Strategisch Management & Consul­tancy, Positieve Psychologie en Interventiekunde heeft hij een stevige basis gelegd voor deze rol aan de Erasmus Universiteit.

In deze hoedanigheid modereert hij de opleidingsprogramma’s van EHERO op het gebied van geluk, bevlogenheid en liefde en geeft hij tal van organisaties richting in de weg naar een groter geluk voor een groter aantal mensen. Met veel energie, vanuit betekenisvolle verbinding en met oneindig veel nieuwsgierigheid als prikkels om continu te zoeken naar manieren om te kunnen floreren.

Dr. Emma Pleeging is senior onderzoeker en projectcoördinator bij de Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar werk richt zich op de rol van positieve ervaringen zoals geluk en hoop in de samenleving, organisaties en voor individuen. Ze heeft uitgebreid geschreven over de betekenis, relevantie en het meten van hoop vanuit een interdisciplinair perspectief. Sinds 2020 heeft ze verschillende artikelen over hoop gepubliceerd in internationale tijdschriften, één daarvan ontving een prijs voor beste artikel, en haar proefschrift over hoop ontving in 2022 ook een prijs voor het beste proefschrift van de International Society for Quality of Life studies. Ze coördineert verschillende projecten gericht op het vergroten van het welzijn van werknemers in Nederlandse organisaties, specifiek in de onderwijs- en culturele sector. Met behulp van actieonderzoek combineren deze projecten wetenschappelijk onderzoek met praktische kennis van medewerkers om niet alleen te begrijpen wat welzijn bepaalt, maar ook om in samenwerking met de mensen om wie het gaat een hoger welzijn te bereiken. 

De Masterclass De Waarde van Hoop vindt plaats op donderdag 14 en vrijdag 15 november 2024.

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die ziet dat hoop een belangrijke rol speelt in hun leven of werk. Dus voor bestuurders en directeuren, bedrijfs- en organisatiedeskundigen en andere professionals die meer kracht uit hoop willen putten voor hun organisatie. Maar ook voor beleidsmakers en adviseurs die zien dat hoop het gedrag beïnvloedt van grote groepen mensen. En voor alle nieuwsgierigen, filosofen, vooruitdenkers en anderen die gewoon meer willen weten over dit ongrijpbare begrip.

 

Na afloop van de masterclass ontvangt u het deelnamecertificaat ‘Masterclass De Waarde van Hoop’, uitgegeven door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Jaarlijks wordt er een alumnidag georganiseerd voor oud-deelnemers van verschillende EHERO-opleidingen; onze alumni-reconnect. Tijdens dit evenement is er gelegenheid om ervaringen te delen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan een actueel onderwerp.

 

Nadèche Kuster

Program Coordinator

Email address
ehero@ese.eur.nl
Phone
010 408 14 15
Room
Van der Goot Building, Kamer M5-34
Address
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA
Rotterdam

Meer lezen over Hoop? Check onderstaande blogs!

Hoop en geluk horen bij elkaar

Werkgeluk: liever je hart luchten dan een duur bedrijfsuitje

Twee vrouwelijke collega's voeren een gesprek met elkaar op een rustige plek

Rendement van Geluk: de take-aways

Twee collega's die lachen tijdens werktijd

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes