Hoe blijft de zorg betaalbaar?

operatie ziekenhuis

De zorgkosten blijven sterk oplopen. In de jaren 90 waren de zorgkosten nog ongeveer gelijk aan de uitgaven aan onderwijs. Nu is zorg twee keer zo duur als het onderwijs. Hoe kan dat en betalen jongeren de rekening voor de toenemende zorgkosten? Associate professor Pieter Bakx van Erasmus School of Health and Policy Management (ESHPM) vertelt in de EURcast hoe dat kan.

De zorgkosten in Nederland zijn gemiddeld bijna 100 miljard per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 5.000 euro per persoon. De kosten blijven jaarlijks oplopen, maar hoe kan dat eigenlijk? Volgens Bakx speelt vergrijzing logischerwijs een belangrijke rol omdat ouderen vaker gezondheidsklachten hebben. Maar er is nog een andere reden: “Er kan steeds meer, dus doen we steeds meer. De medische mogelijkheden blijven verbeteren. Ook verwachten we steeds meer. Zo woont er tegenwoordig niemand meer op een tweepersoonskamer in een verpleeghuis, terwijl dat vroeger heel normaal was.”

Hoe draag je de kosten?

In de laatste jaren zijn door deze ontwikkelingen de kosten voor de verpleeghuiszorg met 10 procent gestegen. Volgens de onderzoeker zijn er meerdere manieren op de oplopende zorgkosten te dragen. "Je kunt collectief blijven financieren via verzekeringen, maar je kunt ook een grotere eigen bijdrage vragen of bepaalde zorg niet meer vergoeden. Je zou ook thuiszorg en ondersteuning van ouderen meer via mantelzorg kunnen oplossen, maar dat doet een enorm appèl op vrienden en familie."

Zorg is er ook voor jongeren

Bakx ziet geen reden voor jongeren om zich zorgen te maken over de oplopende kosten.  Het zorgsysteem is er ook voor jongeren wanneer zij daar een beroep op moeten doen. "Bovendien is niet zo dat jongeren voor ouderen betalen, maar dat gezonde mensen betalen voor mensen die zorg nodig hebben. Iedereen kan ziek worden, al worden ouderen natuurlijk wel vaker ziek."

Onderzoeker
Gerelateerde content
Socioloog Josje ten Kate praat in EURcast over waarom mensen twijfelen over vaccineren en hoe we die twijfels weg kunnen nemen.
Josje ten kate
Het coronavirus zorgt voor extra uitgaven in de zorg. Van IC-bedden tot mondkapjes voor de huisarts. Maar wie draait op voor de rekening?
Medische kosten
Gerelateerde links
Luister naar het hele verhaal van Pieter Bakx op Spotify

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen