Integrale eerstelijnszorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen

Promovendus
Lotte Vestjens - van der Mee MSc
Promotor
Co-promotor
Datum
woensdag 16 dec 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Nederlands
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
Lotte Vestjens
Lotte Vestjens - van der Mee MSc

In de laatste decennia zijn er in de eerste lijn integrale zorgbenaderingen ontstaan om de kwaliteit van de zorg en uitkomsten van ouderen te verbeteren. Uit het promotieonderzoek van Lotte Vestjens blijkt dat integrale eerstelijnszorg voor kwetsbare ouderen een stap voorwaarts biedt bij het verbeteren van de (ervaren) kwaliteit van zorg. Deze veelbelovende resultaten rechtvaardigen verder onderzoek naar integrale zorg in de eerste lijn.

Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen en Opvolging

Lotte Vestjens deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van het integrale zorgprogramma Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen en Opvolging (VKO) in de eerste lijn. Deze zorgbenadering bestaat uit kansrijke componenten – zoals proactieve opsporing, casemanagement en multidisciplinaire samenwerking – om kwalitatief hoogwaardige zorg en ondersteuning te bieden aan thuiswonende kwetsbare ouderen. In het evaluatieonderzoek werden kwetsbare ouderen en zorgprofessionals van 15 huisartsenpraktijken een jaar gevolgd om effecten, kosten en processen van integrale en reguliere eerstelijnszorg in kaart te brengen. De resultaten van het evaluatieonderzoek laten zien dat het VKO-programma (nog) niet de verwachte impact heeft op het welzijn van ouderen. Lotte Vestjens stelt in haar proefschrift dat beter inzicht in de onderliggende mechanismen van integrale zorgbenaderingen noodzakelijk is om de complexiteit te begrijpen en (een gebrek aan) effectiviteit te verklaren.

Kwaliteit van eerstelijnszorg 

In het proefschrift gaat Vestjens dieper in op een belangrijk doel van integrale zorg; de verbetering van de kwaliteit van de zorg. De bevindingen uit haar onderzoek laten zien dat proactieve, integrale zorg – die kenmerkend is voor het VKO-programma – een positief effect kan hebben op de kwaliteit van de eerstelijnszorg aan kwetsbare ouderen. Zorgprofessionals die volgens de VKO-benadering werkten, zagen in de loop van de tijd een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van de zorgverlening. Proactieve opsporing van kwetsbare ouderen en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden werden noodzakelijk geacht door huisartsen. Tot slot benadrukt de promvendus het belang van productieve patiënt-professional interacties; goede communicatie en relaties tussen zorgprofessionals en ouderen. Er is beperkte aandacht in onderzoek voor productieve interacties, terwijl deze mogelijk bij kunnen dragen aan het behoud van welzijn op latere leeftijd.

In tijden van beleidshervormingen waarbij kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en ondersteund worden vanuit de eerste lijn, draagt integrale zorg zoals georganiseerd in het VKO-programma bij aan de voorbereiding op deze ontwikkelingen en de verbetering van de kwaliteit van zorg voor deze ouderen thuis.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen