Een boerenprotest buiten de grenzen van de wet: wat zijn de consequenties?

Joost Nan

Als protestactie op het stikstofbeleid blokkeerden boeren op 27 juli meerdere Nederlandse snelwegen. Onder meer op de A1, A2, A28 en A32 werd het verkeer opgehouden door mest, hooibalen, autobanden en zelfs asbest wat in grote hoeveelheden op de snelwegen is geloosd. De actie van de boeren heeft veel hinder opgeleverd en zelfs een ongeluk veroorzaakt. Er zijn dan ook verschillende wetten overtreden tijdens deze protestactie wat politie de mogelijkheid biedt om in te grijpen. Joost Nan, hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht aan Erasmus School of Law, noemt een aantal van de bepalingen in kwestie bij RTL Nieuws.

Nan begint met de Wegenverkeerswet. Alleen al uit artikel 5 van de Wegenverkeerswet volgt dat je met jouw gedrag niet anderen in gevaar mag (kunnen) brengen of het verkeer (mogelijk) mag hinderen.

Naast de Wegenverkeerswet hebben de boeren ook diverse milieuwetten overtreden. Nan vertelt dat het verboden is om zo maar stoffen op of in de bodem te brengen. Hetzelfde geldt voor het in brand steken van de stoffen. Nan gaat verder: “En stel dat de snelweg kapot is door het dumpen van het afval, of doordat de boeren op de weg hooibalen in brand hebben gestoken, dan is er nóg een wet overtreden.” Het zou in dat geval gaan om artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat je niet iets opzettelijk mag vernielen, beschadigen of onbruikbaar maken wat een ander toebehoort.

Er zijn dus voldoende gronden voor de politie om in te grijpen na de protestacties. “Je mag verwachten dat de politie dit gaat nasporen”, aldus Nan. In de praktijk zal het echter een uitdaging worden om verdachten te kunnen arresteren. De vraag is dus nog wel of de boeren daadwerkelijk gestraft zullen worden voor het overtreden van deze wetten.

Professor
Meer informatie

Lees het volledige RTL Nieuws artikel hier.

Gerelateerde content

Snelle berechting voor protesterende boeren. Heeft dat wel zin?

Joost Nan, hoogleraar Straf(proces)recht aan Erasmus School of Law, twijfelt over de effectiviteit van (super)snelrecht bij strafzaken na de boerenprotesten.
Joost Nan

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen