Erasmus School of Law
Nieuws

ESL-onderzoeker Tamar de Waal in de media over inburgering

Foto van Tamar de Waal

De afgelopen dagen was mr. dr. Tamar de Waal, rechtsfilosoof bij Erasmus School of Law, te gast bij verschillende media om te praten over het Nederlandse inburgeringsbeleid. Zij trad op in uitzendingen van Nieuwsuur en EenVandaag. De Waal is vorig jaar gepromoveerd op dit onderwerp.

Uit een evaluatie (2013) van de Wet inburgering blijkt dat een derde van de inburgeraars niet slaagt voor hun inburgeringsexamen. De Waal gaf in de media onder andere een verklaring voor deze uitkomst: ‘Het gaat mis bij het nemen van de eigen verantwoordelijkheid die nu van inburgeraars verwacht wordt, deze is te hoog. Ook is de taalmarkt, zoals deze nu bestaat in Nederland, niet goed gereguleerd.’

Uit de evaluatie blijkt onder andere dat 27% van de mensen die een inburgeringscursus doen, analfabeet is. De Waal geeft aan dat er maatwerk nodig is om deze groep mee te geven wat ze nodig hebben om mee te doen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Voor het beter slagen van inburgering zal er gekeken moeten worden naar zowel de mentale gezondheid als de opleidingssituatie. De minister van Sociale Zaken komt deze week met een plan voor een nieuw stelsel rondom inburgering.

Bekijk het fragment uit Nieuwsuur hier. De uitzending van Een Vandaag kunt u ook terugkijken.

Overigens schreef De Waal twee artikelen over dit onderwerp voor De Correspondent, waarvan het laatste vandaag is gepubliceerd.