ESL-onderzoeker Teun van Ruitenburg in de media over motorbende

Foto van Teun van Ruitenberg

De afgelopen dagen was ESL-onderzoeker Teun van Ruitenburg bij verschillende media te gast. Aanleiding was het verbod op motorclub Satudarah. Criminoloog Van Ruitenburg doet binnen ESL promotieonderzoek naar de aanpak van motorclubs.

De ESL-onderzoeker was te gast bij zowel BNR nieuwsradio als bij televisieprogramma Editie NL. Hij verklaarde tijdens de uitzendingen onder andere dat het OM sinds 2012 prioriteit geeft aan de strafrechtelijke aanpak van zogenoemde OMG-(Outlaw Motorcycle Gang)-leden. Al eerder legde de rechter een verbod op motorclub Bandidos.

‘Door het aantal incidenten, de onrust in de bikerwereld en de groei van de OMG’s gedurende de afgelopen jaren, zie je dat het OM de focus legt op een verbod op deze motorclubs’, aldus Van Ruitenburg. ‘Mogelijk geeft de informatie uit de Bandidos-zaak voedingsbodem aan het OM om OMG’s ook een civiel verbod op te leggen. Dan moet blijken dat bepaalde activiteiten niet alleen strafbare feiten zijn, maar ook dat die feiten zijn gepleegd ten dienste van de club, bijvoorbeeld dat de clubleiding daar leiding aan heeft gegeven. Er moet dus een duidelijk verband zijn met de club zelf’.  

Luister hier de uitzending terug van BNR terug. De uitzending in Editie NL kunt u eveneens bekijken. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen