Verslag: Masterclass Aansprakelijkheid en Verzekering voor bachelor 3 studenten

Logo Erasmus School of Law

NN Advocaten

Afgelopen maandag 12 maart ging de masterclass van start. Als eerste bezochten wij het kantoor van NN Advocaten in Den Haag. Dit is het in-house advocatenkantoor van Nationale-Nederlanden. De dag begon met een kort college van prof. Lindenbergh over het aansprakelijkheidsrecht. Aansluitend kregen wij van mevrouw Van Emden, advocaat bij NN Advocaten, een korte introductie over het kantoor, gevolgd door een college over procederen in de aansprakelijkheidsrechtpraktijk. In de middag gingen wij in kleine groepjes aan de slag met het oplossen van twee interessante en realistische casussen, waarbij wij de casussen moesten bepleiten tegenover een echte rechter. We sloten de dag af met een borrel, waarbij er de mogelijkheid was om met de advocaten te spreken. We kunnen terugkijken op een leuke, interessante, en zeer leerzame dag.

MS Amlin

Op maandag 19 maart stond de eerste masterclass bij een verzekeraar op de planning. Voordat wij ons naar MS Amlin begaven, kregen wij eerst een minicollege handelsrecht van dr. Frank Stevens op de Erasmus. Dat was erg nuttig met het oog op wat daarna zou komen. Bij MS Amlin werd ons kort wat verteld over het kantoor zelf en de soort verzekeringen waarin zij gespecialiseerd zijn. Daarna volgde een college over vervoersrecht. Onze opgedane kennis werd getest met een interessante casus over een vrachtwagen waaruit tijdens de rit goederen werden gestolen.

De Vereende

De maandag brachten we wederom een bezoek aan een verzekeraar: De Vereende. Na een korte introductie over het kantoor, werd de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) onder de loep genomen. Ook over internationale aspecten bij schade in het wegverkeer werd het een en ander verteld. De middag werd aan beroepsaansprakelijkheid gewijd waar het oplossen van een zaak bij hoorde, die op dat moment ‘in het echt’ door De Vereende werd behandeld, wat erg interessant was. Zo kregen we een goed beeld van wat voor zaken De Vereende doet.

De masterclasses A&V zijn ontzettend leerzame masterclasses. Naast het opdoen van kennis van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht bieden deze masterclasses een kennismaking met de praktijk bij verzekeraars en advocatenkantoren. Het was erg leuk om te zien hoe alle kantoren hun uiterste best hadden gedaan om een interessante dag te verzorgen. Al met al was het leerzaam en ontzettend leuk.

Door: Rosalinde Montulet en Carmen de Rooij

Stadermann Luijten Advocaten

Op dinsdag 17 april bezochten wij Stadermann Luijten Advocaten op hun kantoor in Rotterdam. ’s Ochtends kregen wij interactieve colleges met betrekking tot werkgeversaansprakelijkheid van mevrouw Tchai, wetenschappelijk docent en tevens directeur van het Erasmus Honours Law College, en de heer Knoester, advocaat bij Stadermann Luiten. Na de colleges dienden wij de theorie toe te passen in de praktijk. De groep werd verdeeld in twee groepen, om vervolgens een casus te bepleiten. De groepen moesten hun cliënten – advocaten die goed acteerden – verdedigen tegenover de advocaten van Staderman Luijten als rechters. Deze intensieve en vooral leerzame dag sloten wij met zijn allen af met een hapje en een drankje!

Beer Advocaten

Op dinsdag 24 april werden wij op de campus van de Erasmus Universiteit bezocht door een drietal advocaat-partners van Beer Advocaten. John Beer en Marco Zwagerman verzorgden in de ochtend een tweetal colleges over respectievelijk het beroep van advocaat en werkgeversaansprakelijkheid. Aan het einde van het tweede college werd een casus over werkgeversaansprakelijkheid geïntroduceerd die we na de lunch in het Erasmus Paviljoen moesten voorbereiden. Daarna vond de eerste van de twee zittingen van die dag plaats. Opgedeeld in drie groepen traden er studenten op namens de eiser en de gedaagde, en de derde groep functioneerde als rechterlijk college. De derde advocaat, Veeru Meewa, verzorgde vervolgens een college over luchtvaartaansprakelijkheid, waarna we daarover een casus over verkeersaansprakelijkheid hebben voorbereid en bepleit. Aan het einde van de masterclass hield John Beer nog een ontzettend mooie toespraak over de verhalen van slachtoffers die hem aan het hart gingen. Daarna hebben we de dag afgesloten met een borrel.

Van Traa Advocaten

Op donderdag 3 mei stond de laatste masterclass op de planning. Dit keer gingen wij op bezoek bij Van Traa Advocaten op hun kantoor in Rotterdam.  's Ochtends kregen wij allereerst een college over ‘insurance does not create liability!(?)’ van mevrouw Verweij-Hoogendijk, wetenschappelijk docent aan de Erasmus School of Law en coordinator van de master Aansprakelijkheid en Verzekering. Een van de partners van Van Traa Advocaten, de heer Van der Kolk, gaf aansluitend een college over verzekeringsovereenkomsten ter inleiding op de casus. Na deze colleges was het tijd om de stof toe te passen. In een korte tijd hebben vier verschillende groepen, met vier verschillende cliënten, hun casus bepleit tegenover de advocaten van Van Traa als rechters. Ook deze intensieve dag werd afgesloten met een hapje en een drankje bij van Traa. Om de masterclass compleet af te sluiten, hebben wij met de groep, de prof. Lindenbergh en mevrouw Verweij-Hoogendijk gedineerd bij Vicini. Tijdens dit diner kregen wij onze certificaten uitgereikt door de prof. Lindenbergh.

Door: Berkan Akdikan en Max Klein Meuleman

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen