Aansprakelijkheid en verzekering: actualiteiten en evergreens

Datum
donderdag 7 dec 2023, 13:00 - 17:00
Type
Symposium
Locatie

Forumzaal, Expo- en Congrescentrum, Van der Goot Building (M) op de Erasmus Universiteit Rotterdam, campus Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam

Ticket informatie

€225 (kosteloos voor EUR-studenten en EUR-medewerkers)

Voeg toe aan agenda
microphone in a red lecture hall

Op 7 december 2023 organiseert de master Aansprakelijkheid en Verzekering van Erasmus School of Law een symposium over het thema Aansprakelijkheid en verzekering: actualiteiten en evergreens. 

Op donderdag 7 december 2023 organiseert de master Aansprakelijkheid en Verzekering van Erasmus School of Law het jaarlijkse A&V-symposium. Tijdens het symposium wordt u niet alleen bijgepraat over de actuele ontwikkelingen op het gebied van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, maar worden ook ‘tijdloze’ A&V-vragen (opnieuw) belicht door eminente sprekers die zich daarmee reeds lange tijd bezighouden. Dit jaar komen naast de actualiteiten twee ‘evergreens’ aan bod: het beginsel ‘ieder draagt zijn eigen schade’ en de doelen van aansprakelijkheid en verzekering. 

Actualiteiten aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht 

Hoe liggen ‘onze’ terreinen er anno 2023 bij? Welke vragen leven in rechtspraktijk- en wetenschap? Welke uitspraken hielden ons het afgelopen jaar bezig, en welke uitdagingen staan ons te wachten in 2024? Tijdens de eerste helft van het symposium wordt u bijgepraat over de actuele ontwikkelingen in het aansprakelijkheidsrecht en het verzekeringsrecht door Kasper Jansen, hoogleraar Europees aansprakelijkheidsrecht, en Mop van Tiggele, hoogleraar Verzekeringsrecht.   

Tijdloze vragen van aansprakelijkheid en verzekering  

De tweede helft van het symposium zal worden gewijd aan twee evergreens, oftewel: ‘tijdloze’ vragen van aansprakelijkheid en verzekering die telkens opnieuw (moeten) worden gesteld. Allereerst neemt Ton Hartlief u mee ‘terug’ naar één van de meest fundamentele beginselen van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht: het beginsel ‘ieder draagt zijn eigen schade'. Wat is daar nog van over in onze huidige ‘compensatiesamenleving', waarin schade en ander nadeel niet meer primair als een fact of life worden beschouwd, maar veeleer als ‘onrecht’ dat hersteld of vergoed moet worden? En hoe verhoudt dit beginsel zich tot kwesties van verzekering en verzekerbaarheid?  

Vervolgens blikt Michael Faure met u ‘vooruit’ naar de doeleinden van aansprakelijkheid en verzekering. Gaat het in het A&V-recht primair om compensatie van geleden verlies of staat er meer op het spel? Hebben aansprakelijkheid en verzekering ook preventieve doelen en/of effecten? Zou preventie meer centraal moeten staan in het A&V-recht en, zo ja, hoe bereiken we dat?  

Het symposium vindt plaats op 7 december 2023 van 13.00 tot 17:00 uur in de Forumzaal, Expo- en Congrescentrum, Van der Goot Building (M) op de Erasmus Universiteit Rotterdam, campus Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam. 

Aan deelname van dit symposium worden 2 PE-punten toegekend. 

Aanmelden kan tot 29 november 12:00 uur. Mocht u zich na die datum alsnog willen aanmelden, dan kunt u tot 4 december 12:00 uur een e-mail sturen naar masterav@law.eur.nl

Programma:

Tijd: Programmaonderdeel:

13.00

Inloop en ontvangst

13.30-13.40

Inleiding door dagvoorzitter mr. dr. M.R. Hebly

13.40-14.10

Actualiteiten aansprakelijkheidsrecht 

prof. mr. K.J.O. Jansen 

14.10-14.40

Actualiteiten verzekeringsrecht 

prof. mr. N. van Tiggele-van der Velde 

14.40-14.50

Vragen en discussie

14.50-15.20 

PAUZE

15.20-15.50 

Wie draagt er nog zijn eigen schade? 

prof. mr. T. Hartlief 

15.50-16.00

Vragen en discussie 

16.00-16.30 

Wat is het ‘nut’ van aansprakelijkheid en verzekering? 

prof. mr. M.G. Faure 

16.30-16.40 

Vragen en discussie 

16.40

Afsluiting olv dagvoorzitter en borrel 

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen