Precisiegeneeskunde en verdelende rechtvaardigheid; slechte problemen voor democratisch overleg

Datum
woensdag 27 jul 2022, 13:00 - 16:00
Type
Lezing
Gesproken taal
English
Kamer
Room B2
Ruimte
Senaatszaal
Ticket informatie

Meld je voor de lezing aan door te mailen naar A. den Exter - denexter@law.eur.nl

Voeg toe aan agenda

Gemetastaseerde kanker en kostbare precisiemedicijnen zorgen voor grote complexe problemen op het gebied van rechtvaardigheid in de gezondheidszorg. Tegen zeer hoge kosten leveren gerichte kankertherapieën voor de meeste patiënten slechts een zeer marginale winst in levensverwachting op waardoor de rechtvaardige toewijzing van beperkte middelen voor de gezondheidszorg in gevaar komt. Filosofen hebben hoge verwachtingen bij het nut van hun theorieën over rechtvaardigheid bij het aanpakken van de uitdagingen van de toewijzing van middelen, maar geen van deze theorieën kunnen adequaat de "slechte" ethische problemen aanpakken die het gevolg zijn van deze gerichte therapieën.

Wat we in plaats daarvan nodig hebben, zegt bio-ethicus Leonard M. Fleck, is een politieke opvatting over rechtvaardigheid in de gezondheidszorg en een eerlijk en inclusief proces van rationeel democratisch overleg dat beheerst wordt door de publieke rede. Hij betoogt dat we slechts beperkte middelen voor de gezondheidszorg hebben om te voldoen aan de onbeperkte zorgbehoeften die worden gegenereerd door opkomende medische technologieën. De ethische en politieke deugd van democratisch overleg is dat het burgers in staat zijn om opvattingen te vormen over hoe de complexe problemen van gezondheidsrecht, die door precisiegeneeskunde worden gegenereerd, eerlijk aangepakt kunnen worden. Hoewel in het ideale geval rechtvaardige resultaten moreel en politiek onmogelijk zijn, kunnen 'slechte' problemen uitzaaien als rantsoeneringsbeslissingen die op effectieve wijze verborgen worden voor de mensen die door deze beslissingen getroffen worden.

In deze openbare lezing zal Leonard M. Fleck aantonen dat een eerlijk en inclusief proces van democratisch overleg deze 'slechte' problemen zichtbaar en als onderwerp van publieke rede zou kunnen maken.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen