Alumnus Marieke Buijs winnaar Scriptieprijs van het Hermes Kring Londen Fonds

Erasmus School of Law alumnus Marieke Buijs (25) is de allereerste winnaar van de Hermes Kring Londen Scriptieprijs. Haar masterscriptie “Nudging in het belastingrecht: Een duwtje in de goede richting?” werd enthousiast ontvangen door de juryleden, mede door haar originele analyse van een gedragspsychologisch onderwerp binnen de strakke juridische kaders van de Belastingdienst. Marieke ontving de prijs op woensdag 18 november van Dick van den Broek, medeoprichter van het Hermes Kring Londen Fonds. 

Marieke, die inmiddels als fiscalist werkzaam is bij de Belastingdienst, schreef haar masterscriptie in 2019 onder begeleiding van Sigrid Hemels, hoogleraar Belastingrecht aan Erasmus School of Law. Over de toekenning van deze scriptieprijs aan Marieke zegt zij: ‘Ik ben enorm trots op Marieke. Dit is helemaal haar eigen prestatie. Zij kwam zelf met het onderwerp, is diep de literatuur ingedoken en heeft er een prachtig onderzoek van gemaakt. Ze heeft de prijs enorm verdiend!’

Bijdrage in de strijd tegen belastingontduiking

Met ‘nudging’ had Marieke een origineel, echter niet eenvoudig onderwerp gekozen. Haar rechtsvergelijking tussen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, mondde uit in waardevolle lessen voor Nederland. Hierover zegt zij: ‘Met nudging kan je de mentaliteit van mensen veranderen. De Nederlandse Belastingdienst is bekend met het onderwerp, maar zijn er niet actief mee bezig zoals in het Verenigd Koninkrijk. Mijn hoop is om op deze manier een bijdrage te leveren aan de strijd tegen belastingontduiking, zonder een horde aan nieuwe regels te implementeren of weerstand op te wekken bij het publiek.’

Over het Hermes Kring Londen Fonds en de scriptieprijs

Het Hermes Kring Londen Fonds is sinds 2017 een Fonds op Naam van Stichting Erasmus Trustfonds, het officiële fonds voor de groei en bloei van Erasmus Universiteit Rotterdam. Het fonds ondersteunt onderzoek en onderwijs op het gebied van actuele economische, financiële en juridische vraagstukken, gericht op de relatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daartoe reikt het fonds jaarlijks een scriptieprijs uit. De winnaar ontvangt 1.000 euro. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatiemedewerker Ronald de Groot van Erasmus School of Law, rdegroot@ese.eur.nl +31 6 53 641 846.    

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen