Criminoloog dr. Boekhout van Solinge bij Zembla over Braziliaanse Amazone

Dr. Boekhout van Solinge komt aan het woord in twee uitzendingen van Zembla: op 5 december in een uitzending over mijnbouw en Nederlandse investeringen in de Braziliaanse Amazone, gevolgd door een uitzending op 12 december over ontbossing voor soja. De uitzendingen beginnen beide donderdagen om 21.10 uur.

Het televisieprogramma Zembla kwam medio november langs bij Erasmus School of Law  om criminoloog Tim Boekhout van Solinge te interviewen. In de Oxford Room van Sanders Building sprak hij over illegale ontbossing, mijnbouw, en gerelateerde criminaliteit en conflicten in de Braziliaanse Amazone.

Criminoloog Tim Boekhout van Solinge is gespecialiseerd in ‘forest crime’ en doet al jaren onderzoek in de Braziliaanse Amazone. Van 2010-2016 coördineerde hij, toen nog voor de Universiteit Utrecht, een NWO-WOTRO onderzoek rond Conflict and Cooperation over Natural Resources (CoCooN) in Brazilië en Colombia. Sinds September 2018 is hij als research fellow verbonden aan de sectie criminologie van Erasmus School of Law. Hij geeft o.a. colleges over groene criminologie/illegale ontbossing en drugshandel. Daarnaast werkt Tim als onafhankelijk consultant, zoals voor het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en IUCN. Ook leidt hij de stichting Forest Forces, die zich richt op praktische toepassingen van de criminologie op ‘forest crime hotspots’ in de Braziliaanse  Amazone. Hiervoor werkt hij nauw samen met gemeenschappen en het Braziliaanse OM.

Op radio 1 is hij geregeld te horen als commentator op de ontwikkelingen in de Amazone, voor het laatst op 26 november. De bekroonde radio 1-documentaire ‘Waakhond van het Woud’ uit 2017 ging over zijn werk in de Amazone, net als een portret dat op 13 november aan hem was gewijd in het programma De Reünie (begint in 31e minuuut)

In 2016 was hij criminologisch hoofdauteur van het Global Forest Expert Panel on Illegal Timber