Criminoloog dr. Robby Roks op de radio over motorclub Caloh Wagoh

Motorclub Caloh Wagoh is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de omvangrijke rechtszaak die is aangespannen tegen hen. Ook wordt de zaak tegen Caloh Wagoh gekoppeld aan de meest gezochte crimineel van Nederland: Ridouan Taghi. De rechtszaak tegen Caloh Wagoh gaat inmiddels over in totaal twaalf moorden, dan wel pogingen hiertoe. Universitair docent criminologie dr. Robby Roks werd onlangs geïnterviewd door BNR Nieuwsradio en NPO 1 radio over deze motorclub.

Dr. Robby Roks stelt dat motorclub Caloh Wagoh is ontstaan uit de Haagse bende de Crips. In het begin van de jaren ’80 was de ‘gang’ volgens Dr. Roks relatief onschuldig en betrokken bij vernielingen en vechtpartijen. Nu is dit anders: “Ze zijn eigenlijk geëvolueerd naar een soort hybride tussen een outlaw motorcycle gang en street gang.”

Geleidelijk raakten leden van de Haagse Crips betrokken bij zwaardere delicten. ‘’Er zijn wel een aantal momenten in de ontwikkeling van die groepering waar je wel echt een verharding ziet. Onder andere een dodelijke steekpartij in 1989 waar de Crips bij betrokken zijn geweest.” Delano R. (Keylow), de voorman van De Crips, verscheen daarnaast veel in de media en heeft onder andere aan tafel gezeten bij De Wereld Draait Door. De Crips genoten daardoor de nodige bekendheid.

Later nam de populariteit van de bende af, mede vanwege interne conflicten en omdat de straatcultuur in Nederland veranderde. Van ongeveer 50 man in 2011, liep het aantal terug naar 12 man in 2013. “De outlaw motorcycle gangs kwamen in Nederland in 2013 echt op. Op straat hadden zij een meer prominente en positieve groepsidentiteit dan street gangs.” Hieruit ontstond een motorclub met een nieuwe naam: Caloh Wagoh.

Universitair Docent
Faculteit
Erasmus School of Law
Universiteit
Erasmus University Rotterdam
E-mailadres
CV

Over dr. Robby Roks
In 2001 is dr. Robby Roks begonnen met een studie Nederlands recht aan Erasmus School of Law. Na het behalen van zijn propedeuse stapte hij naar de studie Criminologie. Voor zijn masterscriptie schreef hij een biografie over de leider en oprichter van de Haagse Crips. Deze ‘gang’ naar Amerikaans voorbeeld stond ook centraal in zijn proefschrift, waarvoor hij een paar jaar intensief heeft opgetrokken met leden van de Haagse Crips. De kern van deze Haagse groepering stond aan de basis van de recent opgerichte outlaw motorcycle gang Caloh Wagoh. Op dit moment is dr. Robby Roks universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law en verricht hij onderzoek naar georganiseerde vormen van criminaliteit.

Meer informatie

Luister hier naar het fragment van NPO Radio 1. Het fragment van BNR nieuwsradio is hier te beluisteren vanaf 1:18:57.