Van 10 tot en met 12 april 2025 vierde Erasmus School of Law het dertigjarig bestaan van het Rotterdam Law Network (RLN). De jubileumbijeenkomst bracht 19 vertegenwoordigers uit 12 partnerlanden samen in Rotterdam voor een driedaagse conferentie over internationale samenwerking in het juridisch onderwijs.
De feestelijke opening werd verzorgd door Leonie Reins, hoogleraar Publiekrecht en Duurzaamheid en voorzitter van het RLN, en Philip Hans Franses, hoogleraar Quantitative Methods in Law en vice-decaan Reputation and Impact van Erasmus School of Law. Zij verwelkomden emeritus-hoogleraar Europees Recht en voormalig decaan Jaap de Zwaan, een van de grondleggers van het netwerk. In zijn toespraak blikte De Zwaan terug op de oprichting van het RLN in de jaren '90, waarin het netwerk bewust werd opgebouwd rond universiteiten uit (toenmalige) toetredingslanden van de EU met als doel het versterken van een Europees juridisch academisch netwerk.
Internationale uitwisseling onder druk
Centraal tijdens de bijeenkomst stond het thema studentenuitwisseling, een traditionele pijler van de RLN-samenwerking. Via het Erasmus+-programma kunnen studenten en stafleden profiteren van de onderlinge overeenkomsten tussen aangesloten instellingen. Toch constateren partners dat de klassieke uitwisseling onder druk staat. Studenten ervaren toenemende financiële drempels (zoals reis- en verblijfskosten), administratieve obstakels en een groeiende terughoudendheid om naar het buitenland te gaan.
Hoewel het Bolognaproces inmiddels 35 jaar bestaat en het Europese studiepuntensysteem (ECTS) breed is ingevoerd, blijkt automatische erkenning van behaalde vakken aan partneruniversiteiten nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Tijdens de bijeenkomst werden best practices gedeeld om deze knelpunten aan te pakken en om de mogelijkheden voor stafuitwisseling beter te benutten — een kans die momenteel nog onvoldoende wordt benut.
Op weg naar nieuwe vormen van internationale samenwerking
Om studenten toch een internationale ervaring te bieden zonder zware financiële en administratieve lasten, verkenden de RLN-partners ook innovatieve alternatieven. Zo werd gesproken over het integreren van online modules in bestaande vakken, het opzetten van zogenaamde Blended Intensive Programmes (BIPs) en het organiseren van gezamenlijke zomerscholen of conferenties, waarin ook promovendi actief kunnen participeren.
Deze initiatieven moeten bijdragen aan een toekomstbestendige vorm van internationale samenwerking binnen het juridisch onderwijs, waarbij studenten op toegankelijke wijze kunnen deelnemen aan een grensoverschrijdend netwerk.
Het dertigjarig jubileum van het RLN markeert daarmee niet alleen een mijlpaal in het verleden, maar ook een moment van heroriëntatie op de toekomst van internationale academische samenwerking.
- Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over het Rotterdam Law Network.
- Gerelateerde content