Een tussenjaar: ja of nee?

tussenjaar

Twijfel je om direct door te gaan met studeren na de middelbare school? Of volg je momenteel een bachelor en ben je toe aan even iets anders? Overweeg dan eens een tussenjaar. Soms kan het helpen om even ademruimte te nemen, jezelf beter te leren kennen en andere kwaliteiten te ontwikkelen. Daarvoor is wel van belang dat je tactisch omgaat met een tussenjaar en hier op een bewuste manier invulling aan geeft. In deze blog duiken we dieper in de voor- en nadelen van een tussenjaar en geven we tips over hoe jij een tussenjaar mogelijk nuttig kan besteden.  

De mogelijkheid om te groeien 

Voor sommigen kan een tussenjaar de perfecte gelegenheid zijn om even te pauzeren en te reflecteren voordat ze zich opnieuw in de wereld van het onderwijs storten. Het biedt de vrijheid om nieuwe dingen te verkennen, te groeien en te ontdekken wat je koers gaat worden.  

Voor velen is het grootste voordeel van een tussenjaar de kans op persoonlijke groei. Een tussenjaar is dé kans om buiten je comfortzone te stappen en jezelf uit te dagen nieuwe dingen te proberen. Of je nu besluit vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Amerika, een stage te lopen bij een advocatenkantoor of een bestuursjaar te doen bij een studievereniging, een tussenjaar biedt een tal van mogelijkheden en ervaringen die je zullen helpen groeien op vele vlakken.  

Een tussenjaar kan ook dienen als een periode van reflectie en voorbereiding op een (nieuwe) studie. Het kan helpen om een duidelijker beeld te krijgen van de richting die je op wilt gaan en de studie die het beste bij je past. Soms kan het waardevol zijn even de tijd te nemen en te ontdekken wat bij jou past, voordat je daadwerkelijk stappen gaat zetten. 

Wees bedachtzaam 

Hoewel een tussenjaar een tal van mogelijkheden biedt om jezelf te ontwikkelen, komt een tussenjaar ook met zijn eigen set uitdagingen. Ben je daarom vooraf bewust van deze uitdagingen en wees bedachtzaam in het kiezen voor een mogelijk tussenjaar.  

Een tussenjaar betekent in de meeste gevallen studievertraging. Voor sommigen kan het tevens moeilijk zijn om na een jaar van vrijheid en avontuur weer in de studieroutine te komen. Overweeg daarom goed of een tussenjaar bij je past en zorg dat je een stevig plan hebt om invulling te geven aan een tussenjaar.  

Daarnaast spelen financiële overwegingen ook een rol. Reizen en andere activiteiten tijdens een tussenjaar kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daar komt bij dat je studiefinanciering tijdens een tussenjaar moet worden stopgezet. Dit kan een belemmering vormen voor studenten die geen financiële middelen hebben om een tussenjaar te bekostigen.  

Een tal van mogelijkheden 

Een tussenjaar biedt een tal van mogelijkheden. Er zijn verschillende wegen die jij kan bewandelen om op die manier je tussenjaar zo nuttig mogelijk in te vullen. Op het eerste gezicht is dat erg fijn, maar dit kan voor sommige studenten ook redelijk overweldigend zijn. Zorg daarom dat je op tijd hebt uitgezocht hoe jij invulling wilt geven aan jouw tussenjaar, zodat je beslagen ten ijs komt en weet hoe jij je tijd gaat besteden.  

Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet:  

  1. Vrijwilligerswerk: via verschillende instanties is het mogelijk vrijwilligerswerk te doen in binnen- en buitenland. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid iets terug te geven aan de samenleving, maar ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en andere culturen te ervaren.  
  2. Stage: zoek naar mogelijkheden voor een stage die aansluit bij je interesses en studierichting. Denk dan bijvoorbeeld aan een student-stage bij een advocatenkantoor. Dit kan waardevolle werkervaring opleveren en je helpen te ontdekken of een bepaald vakgebied echt bij je past. 
  3. Bestuursjaar: het is ook mogelijk om een bestuursjaar te doen bij een studie- of studentenvereniging. Samen met je medebestuurders ben je dan verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging. Vaak bekleed je tijdens een bestuursjaar een specifieke functie, zoals voorzitter of penningmeester. Afhankelijk van de vereniging kan een bestuursjaar fulltime of parttime worden verricht. Je leert intensief samenwerken, ontwikkelt een heleboel sociale en professionele vaardigheden en leert veel medestudenten en potentiële werkgevers kennen. Informeer eens bij jouw studie- of studentenvereniging naar de mogelijkheden.  
  4. Reizen: verken nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en verbreed je horizon door te reizen. Dit kan een mooie manier zijn om jezelf uit te dagen, je zelfvertrouwen te vergroten en onvergetelijke ervaringen op te doen.  
  5. Zelfstudie: je kan een tussenjaar ook gebruiken om zelfstandig te studeren over onderwerpen die je interesseren. Dit kan je helpen je kennis te verdiepen en je voor te bereiden op je verdere academische reis.  

Een tussenjaar kan een zeer waardevolle toevoeging zijn, maar het is belangrijk goed na te denken over de mogelijke voor- en nadelen en hoe je het jaar het beste kunt invullen. Door bewust te kiezen voor activiteiten die je persoonlijke en professionele ontwikkeling bevorderen, kan je ervoor zorgen dat je tussenjaar een waardevolle en verrijkende ervaring wordt.  

Twijfel jij over het nemen van een tussenjaar of wil je graag sparren over een nadere invulling van je studietijd? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. Zij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen keuze en denken graag met jou mee over de invulling van jouw studententijd.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen