Erasmus School of Law kleurt de Dies Natalis van de universiteit rood

Op vrijdag 6 november heeft Erasmus School of Law een substantiële bijdrage geleverd aan de viering van de Dies Natalis, het 107-jarig bestaan van de universiteit. In een vooraf opgenomen programma presenteerde de faculteit zichzelf met een video en een eredoctoraat voor Katharina Pistor, Edwin B. Parker hoogleraar Rechtsvergelijking en directeur van het Centre on Global Legal Transformation aan de Columbia Law School, Columbia University (New York City).

‘Een bruggenbouwer tussen disciplines’
In hun gezamenlijke laudatio prezen erepromotores prof. mr. Hélène Vletter-van Dort (Financial Law and Governance) en prof. dr. Fabian Amtenbrink (European Union Law) Katharina Pistor voor haar rol als bruggenbouwer tussen disciplines: ‘Ze overschrijdt de grenzen tussen recht en economie. In haar werk laat ze de economische wetenschap kennismaken met de inzichten van de juridische wetenschap en maakt ze tegelijkertijd gebruik van economische theorieën in het recht.'

Volgens Vletter-van Dort en Amtenbrink heeft Pistor's theorie over recht en financiën een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we financiën, financiële markten en financiële marktregulering moeten begrijpen. Tegelijkertijd maakt ze in haar werk ook het zeer essentiële punt dat zelfs in onze geglobaliseerde samenlevingen, politiek en recht onze economieën kunnen vormgeven en doelgerichter kunnen maken. ‘Haar onderzoek heeft betrekking op problemen uit de echte wereld die directe gevolgen hebben voor mensen en samenlevingen en houdt verband met problemen die dringend opgelost moeten worden.’

Katharina Pistor accepteert eredoctoraat ter nagedachtenis van haar vader
Na het ontvangen van de titel doctor honoris causa, werd Katharina Pistor de cappa omgehangen door haar echtgenoot Carsten Bonnemann, die de rol van ceremoniemeester op zich nam in hun huis in Washington DC.

In het daaropvolgende dankwoord bedankte professor Pistor iedereen die hun tijd en energie had besteed om de uitreiking dit jaar veilig te laten plaatsvinden vanwege de coronacrisis. Bijzonder was het moment waarop Katharina Pistor verwees naar het recente overlijden van haar vader, slechts drie maanden voor zijn 86ste verjaardag: ‘Hij was dolblij toen hij hoorde dat ik dit eredoctoraat zou krijgen en we maakten plannen om voor de gelegenheid in Rotterdam af te spreken. Ik reizend vanuit New York en hij uit Duitsland. Ik wenste dat hij hier vandaag deelgenoot van kon zijn, al was het maar virtueel. Dan kon ik hem heel erg bedanken, omdat hij mij een passie voor zijn droom heeft bijgebracht, die mij gedurende mijn hele carrière als wetenschapper heeft vergezeld. Ik aanvaard dit eredoctoraat ter nagedachtenis aan hem.’

De decaan en vice-decanen van Erasmus School of Law zijn zeer vereerd dat professor Pistor het eredoctoraat heeft aanvaard en hun gedachten, evenals die van de twee erepromotores, zijn bij haar en haar familie in deze zeer moeilijke tijd.

Meer informatie

Zie ook de speech 'On Power in Private Law' gegeven door professor Pistor naar aanleiding van het ontvangst van het eredoctoraat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatiemedewerker Ronald de Groot van Erasmus School of Law, rdegroot@ese.eur.nl +31 6 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen