Het Vis Moot Team van Erasmus School of Law heeft opnieuw een ongeëvenaarde prestatie geleverd op het wereldtoneel van het internationaal handelsrecht. Tijdens de dertigste editie van de Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot in Wenen wist het team, bestaande uit Ricardo Perez Munoz, Sakhu Mpofu, Lucia Laloyaux, Zahra Aline en Stella Kohler, van de 384 teams uit 88 landen de vijfde plaats te behalen. Als klap op de vuurpijl ontvingen teamleden Stella en Sakhu een Honourable Mention for Best Oral Advocate, een eervolle onderscheiding voor uitmuntend pleiten, en ontving het team een honourable mention voor beste teamprestatie.
Deze uitzonderlijke prestatie van de Commercial Law masterstudenten is een bevestiging van de kracht van samenwerking, de toewijding van het coachingsteam en de kwaliteit van het juridisch onderwijs aan Erasmus School of Law. De begeleiding was dit jaar in handen van Warren de Waegh, Tetyana Makukha en Juan Pablo Valdivia Pizarro, met steun van hoofdsponsor Linklaters Nederland en partner Conway & Partners.
Meer dan een wedstrijd
De Willem C. Vis Moot is wereldwijd erkend als dé moot court voor studenten die zich willen bekwamen in internationaal handelsrecht en arbitrage. Elk jaar staat er een fictief geschil centraal, waarbij teams pleiten voor een arbitrale instantie in het fictieve land Danubia. De zaak vereist diepgaande kennis van het Weens Koopverdrag (CISG), internationale arbitrageprocedures en juridische strategie.
Ricardo blikt terug: “Hoewel het een enorme investering van tijd en energie is, was het een unieke en onvergetelijke ervaring. Je leert niet alleen de wet toepassen in een realistische setting, maar ontmoet ook studenten van over de hele wereld, van wie velen later toonaangevend zullen zijn in het veld van arbitrage.”
Een intensieve voorbereiding
De voorbereiding van het team begon vrijwel direct na publicatie van de casus. Volgens Sakhu werd de toon gezet in de eerste week: “Onze eerste opdracht was het opstellen van een skeleton argument voor de eiser. Een uitdagende start, zeker omdat we ons razendsnel moesten inlezen in zowel de zaak als het relevante recht. Daarna volgden wekelijkse draftsessies, gekoppeld aan wekelijkse feedback van onze coaches.” Die voorbereiding werd verder versterkt door deelname aan pre-moots in Praag, Madrid, Parijs, Londen en Istanbul. “De ervaring was bijna surrealistisch,” vertelt Sakhu. “De ene dag zat ik nog in een collegezaal in het Theilgebouw, de volgende liep ik door de straten van Madrid, terwijl ik mijn pleitrede repeteerde. Elke ochtend begon met spanning, maar eindigde in voldoening en trots. De gesprekken na afloop met teamgenoten in een lokaal cafétafeltje blijven me zeker bij.”
De kracht van het team
Wat het Erasmus-team dit jaar bijzonder maakte, was hun uitzonderlijke teamgeest. Stella: “Onze grootste kracht was het onderlinge vertrouwen. We motiveerden elkaar, vierden successen samen en trokken elkaar door moeilijke momenten heen. Of het nu ging om nachtelijke oefensessies of vroege researchmomenten — we deden het samen.”
Die onderlinge verbondenheid leidde tot een bijzonder moment tijdens de pre-moot in Madrid. “Toen bekend werd dat we daar de kwartfinale hadden bereikt, realiseerden we ons voor het eerst echt wat we als team konden bereiken.” Lucía beaamt dat de prestaties van de individuele pleiters voortkwamen uit collectieve inzet: “Zonder het harde werk van de onderzoekers, strategen en adviseurs was dit niet mogelijk geweest. De honourable mentions voor Stella en Sakhu zijn een weerspiegeling van de kracht en cohesie van het hele team.”
Coaching van wereldklasse
Het team werd intensief begeleid door een drietal coaches, elk met hun eigen specialisme. Warren bracht een diepgaande academische kennis van het CISG, Tetyana leidde het team door de technische wereld van arbitrage en Juan Pablo verrijkte het leerproces met zijn ervaring als praktijkjurist.
“Elke woensdag leverden we onze stukken in, op donderdag volgde uitgebreide feedback van ten minste twee coaches en op vrijdag hadden we feedbacksessies; soms als vriendschappelijke debatten, soms als noodzakelijke wake-up calls”, aldus Stella. Die coaching maakte ook tijdens de wedstrijd zelf een verschil. “Onze eerste pleading in Wenen deden we zonder coach. Voor de tweede ronde was Warren erbij. Zijn aanwezigheid en directe feedback gaven ons nieuwe focus en vertrouwen. Die ronde werd onze beste,” aldus Stella.
De waarde van partners
Volgens Zahra speelde de support van Linklaters Nederland en Conway & Partners een essentiële rol in het succes van het team: “Conway & Partners organiseerde een brainstormsessie in de beginfase en Linklaters stelde hun kantoor beschikbaar voor gezamenlijke sessies met een ander team. Ook hielpen zij ons bij het redigeren van onze memoranda en gaven ze waardevolle inhoudelijke feedback.” De pre-moots, mogelijk gemaakt door sponsoring, vormden niet alleen juridische oefenmomenten maar ook gelegenheden voor internationale uitwisseling. “Het waren ontmoetingen die onze ervaring in Wenen verrijkten en ons voorbereidden op verschillende arbitrage-stijlen,” vertelt Zahra.
Een bekroning van het harde werk
De eer die Stella en Sakhu te beurt viel — een Honourable Mention voor hun pleitprestaties — was een emotioneel moment voor het hele team. “Toen Sakhu’s naam werd genoemd, juichte het hele team, samen met nieuwe vrienden die we onderweg hadden gemaakt. Toen mijn naam volgde, zat ik in stille verwondering te glimlachen,” herinnert Stella zich.
Voor het team is de erkenning meer dan een persoonlijk succes. “Het toont aan wat er mogelijk is als je als groep volledig toegewijd bent aan een gemeenschappelijk doel,” aldus Lucía. Ricardo voegt daaraan toe “het is een juridische, culturele en persoonlijke ervaring is die je je hele leven bijblijft”.
- Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over de Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.
- Gerelateerde content