ESL onderzoekers bekroond door de Europese Commissie met een Jean Monnet Centre of Excellence voor digitaal bestuur

Foto van Klaus Heine

Samen met onderzoekers van de Bar-Ilan Universiteit en de Universiteit van Leeds hebben Klaus Heine, Evert Stamhuis en Farshida Zafar een Jean Monnet Centre of Excellence ontvangen van de Europese Commissie. De komende drie jaar zullen de onderzoekers onderzoeken wat de impact is van digitalisering op recht en maatschappij.

Big Data, kunstmatige intelligentie, Robots, 3D-Printen, the Smart Factory en zelfrijdende auto’s. Allemaal termen die  gekoppeld zijn aan de technologische en sociale veranderingen waarmee we op ons werk, thuis, op school, bij het kopen van producten op het internet of het stemmen in een verkiezing worden geconfronteerd. Welke regels en normen zijn nodig om er voor te zorgen dat Big Data en kunstmatige intelligentie gebruikt kunnen worden om ons te ondersteunen in onze eigen behoeftes? En welke kaders zijn er nodig om te voorkomen dat deze technologieën niet ten koste gaan van onze maatschappij? In welke mate is de gevestigde wetgeving bestand tegen de versnelde digitalisering? En welke wettelijke tekortkomingen moeten overbrugd worden door nieuwe wetgeving? Kortom: er moet nagedacht worden over Digital Governance!

Digital Governance (DIGOV) is de naam van het Jean Monnet Centre of Excellence dat door de Europese Commissie is toegekend aan de Erasmus School of Law in samenwerking met de Law School of the university of Leeds (UK) en de Law School of Bar-Ilan University (Israel)

Het Centre of Excellence is op 1 September 2019 van start gegaan en zal voor drie jaar worden gefinancierd in het kader van Jean Monnet activiteiten van de Europese Unie.

Jean Monnet Centres of Excellence worden toegekend aan excellente onderzoeksgroepen met een zichtbare maatschappelijke impact. Dit is precies wat de Erasmus School of Law beoogt in haar onderzoeksstrategie: maatschappelijk relevant onderzoek op internationaal niveau. De toekenning is ook een erkenning van het leiderschap van Erasmus School of Law in het onderzoek naar juridische gevolgen van technologische verstoring.

In het kader van het Centre of Excellence zullen Klaus Heine, Evert Stamhuis en Farshida Zafar actuele conferenties, workshops en een programma voor bezoekende wetenschappers organiseren. Dit alles om een beter begrip te krijgen van het vormen van juridische ontwerpen die Big Data en kunstmatige intelligentie steviger integreren in de samenleving. Alle fellows van het Centrum zullen werken aan publicaties van hoge kwaliteit binnen hun eigen specialisaties van de Digital Governance. Bovendien zullen alle fellows online lesmodules over Digital Governance maken die zullen worden geïmplementeerd bij de drie aangesloten universiteiten en ook voor het publiek openbaar zullen worden gemaakt.

Het team van Bar-Ilan University wordt geleid door Oren Perez, die samen met Ayelet Sela en Ittai Bar-Siman-Tov zal werken. Pinar Akman zal samen met Nicolo Zingales en Konstantinos Stylianou, het team leiden van de Universiteit van Leeds. De administratie van het Centrum berust bij ESL en zal worden gevoerd door Marianne Breijer.

De internationale kick-off-conferentie van het centrum zal in januari 2020 worden gehouden. Waarover later meer...

Professor
Professor
Coordinator
mr. Farshida Zafar
Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Breijer, General Manager bij het Rotterdam Institute of Law and Economics.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen