Kort geding tegen zorgorganisaties over ‘ontoereikend’ tarief: “Dat lijkt mij kansloos”

Martin Buijsen

Rechtbank Den Haag heeft op vrijdag 6 oktober 2023 uitspraak gedaan in het kort geding dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft aangespannen tegen zorgkantoren. De zorgkantoren gaan vanaf 2024 een tarief betalen dat door de VGN als ontoereikend wordt beschouwd. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, laat zich hierover uit in het Dagblad De Financiële Telegraaf.

Het bedrag dat zorgkantoren gaan betalen in 2024 is minder dan het maximale tarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgesteld. Zorgorganisaties hebben nu al veel last van financiële problemen. Buijsen spreekt zich uit over het aanspannen van een kort geding door zorgorganisaties: “De organisaties doen dit natuurlijk omdat het water hen aan de lippen staat. De kosten zijn veel harder gestegen dan verwacht. Vooral de uitgaven aan personeel die organisaties hebben zijn hoog. Er is veel ziekteverzuim onder zorgpersoneel en daarom moeten dure zzp’ers ingehuurd worden. Maar de kans van slagen bij de rechter is heel klein.”

“Zorgorganisaties hebben te weinig vet op de botten”

Buijsen legt uit hoe het kan dat de zorgkantoren minder dan het maximale tarief gaan betalen in 2024: “Het ministerie van Volksgezondheid heeft een budgettair kader vastgesteld en dat is doorvertaald naar de zorgkantoren die in hun regio zorg moeten inkopen. Het budget is niet eindig. Bovendien is in het Integraal Zorgakkoord afgesproken om meer zorg digitaal te gaan leveren. Alle partijen moeten die slag maken, maar zorgorganisaties hebben te weinig vet op de botten om alle gestegen kosten op te vangen en daarnaast ook nog eens te investeren in digitalisering. De eerste die wel die slag gaan maken, zijn de zorgkantoren. Zij sturen met hun inkoopplannen meer op digitale zorg en proberen de overige kosten zo laag mogelijk te houden. Een complexe kwestie, waarbij je een voorzieningenrechter vraagt om uitspraak te doen. Dat lijkt mij kansloos.’’

Buijsen geeft aan dat zorgorganisaties door het aanspannen van een kort geding voor de rechter wel publiciteit voor hun zaak kunnen genereren. Op deze manier kan er een politiek punt van gemaakt worden. Rechtbank Den Haag heeft de vorderingen van de gehandicaptenorganisaties – geheel volgens verwachting van Buijsen – afgewezen. Dit najaar zullen er nog meer soortgelijke zaken worden behandeld.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen