Misbruik van machtspositie door farmaceuten

Machtsmisbruik

De farmaceut Leadiant heeft een boete van 20 miljoen euro gekregen voor het misbruiken van zijn machtspositie. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, stelt in artikelen in het Financieele Dagblad en Trouw dat dit gedrag niet uniek is.

Leadiant is de producent van het middel CDCA, een medicijn tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. De fabrikant heeft in de loop der jaren de naam, de verpakking en de prijs veranderd. De prijs is van 46 euro gestegen naar maar liefst 885 euro per verpakking, maar verder is het product helemaal niet geïnnoveerd.

Misbruik medicijnprijs

Voor medicijnen voor patiënten met een zeldzame ziekte kan de status weesgeneesmiddel worden aangevraagd. Wanneer deze status wordt toegekend, geeft dat de farmaceut het exclusieve recht om het medicijn te produceren en te verhandelen. De introductie van de status weesgeneesmiddelen was gericht op het stimuleren van toegankelijkheid en productie van zeldzame geneesmiddelen. Dit heeft geleid tot een bijzondere machtpositie van farmaceuten waarmee helaas uiterst hoge prijzen en machtsmisbruik gepaard gaan. Een hoge prijs betekent niet per definitie machtsmisbruik maar kan hiervoor wel een indicatie zijn. Den Exter stelt dat het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is om hier onderzoek naar te doen, echter is de ACM afhankelijk van de informatie die farmaceuten hen aanleveren. De ACM geeft door het opleggen van de boete een belangrijk signaal af aan farmaceuten die belust zijn op winstbejag.  

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Lees het hele artikel in trouw hier.

Lees het hele artikel in het Financieele Dagblad hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen