Nieuw master keuzevak: Tuchtrecht

Logo Erasmus School of Law

Ben jij (aankomend) masterstudent aan Erasmus School of Law? Dan krijg jij de kans om in blok 4 een nieuw keuzevak te volgen, namelijk het vak ‘Tuchtrecht’. In deze blog brengen wij je op de hoogte van dit nieuwe keuzevak.  

Beroepen zoals advocaten, notarissen, accountants, bankiers en zorgverleners hebben een bijzondere functie in onze maatschappij. Deze bijzondere functie brengt bijzondere rechten en plichten met zich. Het is belangrijk dat op hun kennis en kunde kan worden vertrouwd in de maatschappij. Toch worden juist deze beroepen steeds vaker geconfronteerd met negatieve publiciteit als gevolg van incidenten rondom ongewenst gedrag en integriteit. Hierdoor wordt het vertrouwen in en het gezag van die beroepsgroepen (ernstig) geschaad.  

Het tuchtrecht vervult een belangrijke rol in de regulering van het gedrag van deze professionals. Aan de hand van het tuchtrecht kan de kwaliteit van deze beroepen worden bewaakt en bevorderd.  

Tuchtrecht: voor wie?  

Het keuzevak ‘Tuchtrecht’ staat open voor masterstudenten van Erasmus School of Law (ESL) en Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA). In het bijzonder richt dit keuzevak zich op de studenten van de masters Recht van de Gezondheidszorg, Financieel Recht, Ondernemingsrecht, Privaatrecht, Strafrecht, Toga aan de Maas en Accountancy.  

Dus volg jij een van deze masters en wil jij je graag verdiepen in de handhaving van de integriteit en professionaliteit in bepaalde beroepen? Kies dan voor het nieuwe keuzevak Tuchtrecht!  

Wat ga je leren?  

Tijdens het keuzevak zullen verschillende onderwerpen aan bod komen die diverse aspecten van het tuchtrecht laten zien. Aan de hand van deze onderdelen krijg jij de unieke kans om je het tuchtrecht binnen zes weken helemaal eigen te maken.  

De volgende onderwerpen zullen tijdens het keuzevak aan bod komen:  

  • Geschiedenis van het tuchtrecht: Ontdek de vorming van het tuchtrecht en de betekenis ervan door de jaren heen. 
  • Theorie tuchtrecht: Leer de betekenis, uitgangspunten en reikwijdte van tuchtrecht begrijpen. 
  • Verhouding van tuchtrecht met andere rechtsgebieden: Begrijp hoe het tuchtrecht zich verhoudt tot en samenwerkt met andere rechtsgebieden. 
  • Opzet van tuchtrecht voor verschillende beroepsgroepen: Verken zowel formeel als materieel tuchtrecht in diverse sectoren. 
  • Toetsingskaders van het tuchtrecht: Leer de beginselen, beroepsnormen, wet- en regelgeving en jurisprudentie die het tuchtrecht vormgeven. 
  • Casuïstiekbespreking: Analyseer en bespreek reële casussen om je inzicht te verdiepen. 
  • Betekenis voor de beroepspraktijk: Begrijp de praktische toepassing en impact van tuchtrechtspraak in diverse beroepen. 
  • Ontwikkelingen in het tuchtrecht: Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en veranderingen binnen dit rechtsgebied. 

Praktische informatie 

  • Docenten: Betrokken bij verschillende masterprogramma’s ESL/ESAA 
  • Coördinatie: mr.dr. (Andre) AP den Exter 
  • Duur: 6 weken (6 hoorcolleges en werkgroepen) 
  • Studiebelasting: 5 ECs 
  • Toetsvorm: wekelijkse individuele opdrachten met een tuchtrechtelijk probleem. Studenten dienen de casus schriftelijk uit te werken. Het gemiddelde van 4 opdrachten bepaalt het eindcijfer (uitwerking opdrachten AI tool-proof). 

Na het afronden van dit keuzevak ben jij helemaal thuis in het tuchtrecht. Zo heb jij tijdens het vak kennis gemaakt met de verschillende beroepsnormen en gedragsregels, waardoor je voldoende inzicht hebt verworven in de beroepsethiek. Verder heb je geleerd deze kennis toe te passen op tuchtrechtelijke problemen en dilemma’s in de beroepspraktijk. Daarnaast versterk je tijdens het keuzevak je analytische vaardigheden, zoals het analyseren en beoordelen van tuchtrechtelijke problemen in de praktijk.  

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen