Ontdek de deeltijdstudies aan Erasmus School of Law

Deeltijdstudie

Als aspirant-jurist of -fiscalist sta je voor een cruciale keuze: welk pad wil je bewandelen om je dromen waar te maken? Voor velen is de ‘traditionele’ voltijdse studie de meest voor de hand liggende keuze. In dit artikel staan we stil bij een alternatief dat misschien wel perfect bij jouw levensstijl past: de deeltijdopleiding aan Erasmus School of Law.

Voor wie is een deeltijdstudie bedoeld?  

De opleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht kunnen aan Erasmus School of Law in deeltijd worden gevolgd. Je volgt gelijktijdig met voltijdstudenten hetzelfde onderwijs, maar dan in deeltijd. De deeltijdvariant is in het leven geroepen voor de studenten die (al) in het ‘werkende leven’ zitten. Doordat het onderwijs in de deeltijdopleiding enkel op vrijdagmiddag plaatsvindt (en grotendeels online kan worden gevolgd), is het voor deze studenten ook mogelijk om naast hun werk een WO-bachelor te volgen.  

Opbouw van de deeltijdstudie 

Het studiejaar is (net zoals de voltijdopleiding) opgedeeld in acht blokken van vijf weken. In deze vijf weken volg je één vak en dat sluit je af met een tentamen. Daarnaast leer je het hele jaar praktijkgerichte vaardigheden in het vak Juridisch-Academische Vaardigheden.  

Het contactmoment van de deeltijdvarianten vindt plaats tijdens het hoorcollege op vrijdagmiddag van 13:30 tot 16:45. Hoewel aanwezigheid niet is verplicht, wordt dit wel sterk aangeraden. Het hoorcollege dient ter ondersteuning van de door jouw opgedane kennis uit de zelfstudie.  

Voltijd of deeltijd? 

De deeltijdvarianten worden gelijktijdig met de voltijdvarianten gevolgd. Dat betekent dat het deeltijdonderwijs inhoudelijk exact hetzelfde is als het voltijdonderwijs. Het onderscheid is vooral gelegen in de vorm waarop het onderwijs wordt gevolgd. Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen de voltijd- en deeltijdvariant op een rij gezet:  

Aantal contacturen 

Voltijdstudenten zijn iedere week gebonden aan één hoorcollege en twee onderwijsgroepen (in totaal ongeveer acht uur in de week). Voor deze onderwijsgroepen geldt een verplichte aanwezigheid. Dat betekent dat het programma van de voltijdopleiding erg persoonlijk en intensief is.  

Deeltijdstudenten hebben daarentegen iedere week slechts één hoorcollege. Dit hoorcollege vindt op iedere vrijdagmiddag plaats en is niet verplicht. Daarnaast wordt dit hoorcollege opgenomen, zodat de studenten dit op ieder gewenst moment kunnen terugkijken. Tijdens deze hoorcolleges zullen de onderwerpen van de zelfstudie verdiepend worden uitgelegd.  

Zelfstudie 

Voor beide varianten geldt dat studenten een groot aantal uren van de week besteden aan zelfstudie. Omdat de deeltijdvariant slechts vier contacturen per week kent, bestaat het grootste deel van de studie uit zelfstudie. Gemiddeld genomen kan worden uitgegaan van 20 uur zelfstudie per week.  

De hoeveelheid zelfstudie in de deeltijdopleiding betekent dat je als student een groot deel van het leerproces zelf in handen hebt. Dat vergt de nodige discipline en planning. Tegelijkertijd biedt dit ook een unieke kans om zelfdiscipline en time-managementvaardigheden te ontwikkelen. 

Studiepunten en bindend studieadvies 

Omdat het deeltijdonderwijs gelijktijdig wordt gevolgd met het voltijdonderwijs, geldt in principe dat de deeltijdopleiding binnen drie jaar kan worden afgerond. Voor de voltijdopleiding geldt dat de studenten in het eerste studiejaar alle studiepunten (60 EC) moeten halen om door te kunnen stromen naar het tweede studiejaar (het bindend studieadvies).  

Voor de deeltijdstudenten geldt dat zij in het eerste jaar ‘slechts’ 39 studiepunten (van de 60 EC) moeten halen. Van deze 39 EC moet in ieder geval 5 EC worden gehaald voor het vak Juridisch-Academische Vaardigheden. Voldoe je niet aan deze norm, dan kan jij je helaas niet meer herinschrijven voor een opleiding aan Erasmus School of Law.  

Net zoals de voltijdvariant, kent ook de deeltijdvariant de compensatieregeling en de herkansingsmogelijkheden.  

Kies zorgvuldig 

Natuurlijk zijn er heel wat overwegingen bij het kiezen voor een deeltijdopleiding. Het vergt een aanzienlijke mate van zelfdiscipline en organisatievermogen om je studie succesvol te combineren met andere verplichtingen. Bovendien kan het langer duren om je diploma te behalen in vergelijking met de voltijdse route. Voor degenen die echter bereid zijn de uitdaging aan te gaan, biedt de deeltijdopleiding een unieke kans om hun juridische dromen waar te maken zonder concessies te doen aan hun werkende leven.  

Wil je meer weten over de deeltijdopleidingen, bekijk dat de opleidingspagina’s van Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht

Mocht je nog vragen hebben over het programma, schroom dan niet contact op te nemen met Team Studievoorlichting (te bereiken via studievoorlichting@law.eur.nl of 010 408 1570).  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen