Prof. mr. Hélène Vletter-van Dort over de rol van commissarissen tijdens de coronacrisis

Hélène Vletter-van Dort

Afgelopen week verscheen in het Financieele Dagblad (FD) een artikel waarin prof. Vletter- van Dort, hoogleraar Financieel recht en Governance bij Erasmus School of Law, de impact van de coronacrisis en in zijn algemeenheid het digitaal werken op de taak van de raad van commissarissen binnen een onderneming bespreekt. Volgens prof. Vletter- van Dort is het belangrijk dat commissarissen achter hun scherm vandaan komen: de digitale aard die zijn werk als toezichtsorgaan onder de huidige omstandigheden met zich mee brengt, brengt de kwaliteit van het toezicht in gevaar.

Niet alleen moet het bestuur informatie bij de raad van commissarissen brengen, op de raad rust ook een haalplicht. Deze verplichting werd onder andere ingevuld door informele gesprekken met medewerkers, die onder de huidige omstandigheden niet of nauwelijks meer plaatsvinden. Het ontbreken van deze ‘toevalsinformatie’ zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om te toetsen hoe vergaderstukken tot stand zijn gekomen, of deze volledig en juist zijn, wat de sfeer is binnen de onderneming, of medewerkers tevreden zijn, etc. 

Volgens prof. Vletter- van Dort is het derhalve van groot belang dat commissarissen juist nu bedenken hoe zij aan deze toevalsinformatie kunnen komen. Achter het scherm vandaan komen, vergt creativiteit van toezichthouders. “Hoewel toeval niet bestaat, is de grote uitdaging voor commissarissen nu om toeval te creëren”, aldus prof. Vletter- van Dort.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen