Prof. Van Tiggele in de media over asbestplannen verzekeraars

Foto van Mop van Tiggele-van der Velde

In het onderzoeksjournalistieke platform De monitor van omroep KRO-NCRV spreekt prof. mr. Mop van Tiggele-van der Velde zich uit over de verhoogde premie en lagere dekking bij schade aan asbestdaken. Een maatregel die verschillende verzekeraars invoeren als extra clausule in hun polis, dit vanwege het asbestverbod dar in 2024 van kracht wordt.

Wanneer er kleine schade ontstaat aan een asbestdak en het dak moet volledig worden vergoed, dan betekent dit dat een eigenaar er voordeliger uitkomt dan een eigenaar die zijn asbestdak al heeft gesaneerd. De wet bepaalt dat een verzekerde na een schade niet in een duidelijk betere positie mag raken. Verzekeraars vinden het dan ook niet onredelijk om in aanloop naar 2024 rekening te houden met de kosten die iedere eigenaar van een asbestdak moet gaan maken vanwege het asbestverbod.

Van Tiggele zegt geen voorstander te zijn van de maatregel. ‘Het achterliggende idee van een opstalverzekering is dat je je verzekert tegen onvoorziene schade door een oorzaak van buitenaf. In de clausule van Delta Lloyd lees ik dat, in geval van een asbestdak, schade wordt uitgekeerd op basis van het ‘daadwerkelijk beschadigde oppervlakte.’ Als door gedeeltelijke beschadiging tóch een groter deel, of zelfs het gehele dak vervangen moet worden, dan komt het mij onredelijk voor als een verzekeraar dan maar een klein deel van de schade vergoedt.’

Het hele artikel met prof. Van Tiggele in De Monitor leest u hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen