Rechtenstudente Mina Morkoç weet raad met haar benoeming tot Rotterdams gemeenteraadslid

Mina Morkoç

In maart konden we in Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Rotterdam kon eveneens gestemd worden wie de komende vier jaar plaats mag nemen in het gemeentehuis. Wekenlang is door de verschillende partijen campagne gevoerd. Ook Erasmus School of Law studente Mina Morkoç, die voor GroenLinks op plek vijf stond, heeft alles uit de kast getrokken om haar visie bij het publiek onder de aandacht te brengen. En met succes! Want met 3000 voorkeursstemmen is de rechtenstudente verzekerd van een plekje in de Rotterdamse gemeenteraad.

Van harte gefeliciteerd met jouw benoeming! Wat was je reactie toen je het hoorde?

Mina vertelt dat het er om zou hangen of ze in de gemeenteraad zou komen en dat ze enorm blij is. “Ik had niet verwacht dat ik er meteen in zou zitten, want ik stond natuurlijk op een ‘wel-niet-plekje’, op nummer vijf. Of we nu weer vijf zetels zouden krijgen en of we in een mogelijke coalitie zouden zitten en daardoor gingen schuiven; het was allemaal onduidelijk. Er was ook een kans dat ik er niet in zou zitten, maar gelukkig hebben wij toch die vijf zetels gehaald waardoor ik geen voorkeurszetel nodig had om een plekje te bemachtigen. Ik ben dan ook blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om de studenten in de gemeenteraad te vertegenwoordigen en mezelf in kan zetten voor een meer groene en inclusieve stad.”

Hoe heb jij jouw campagneperiode ervaren?

“In de week voor de verkiezingen heb ik corona gekregen”, vertelt Mina. Haar hoop op een benoeming tot raadslid begon daardoor af te nemen. “Ik dacht: Nu is het echt klaar. Ik kan nu in de meest belangrijke week van de verkiezingen geen campagne voeren, omdat ik door corona de hele week plat op bed lig. Ik heb toen wel wat geplaatst op social media, maar het was niet de campagne die ik voor ogen had.” Met 800 stemmen was Mina al erg blij geweest. Waarom die laatste week zo belangrijk is, legt de studente uit. “Die laatste week is de week waarin mensen gaan beslissen op wie ze gaan stemmen. Ze weten bijvoorbeeld al wel dat ze links gaan stemmen, maar pas in de laatste twee weken wordt een partij gekozen. En in de laatste week of op de dag voordat de stembureaus opengaan wordt gekeken op wie er specifiek gestemd wordt. Als je in deze cruciale periode van de campagne ziek wordt en niet je gezicht kunt laten zien, dan maak je het voor jezelf niet makkelijker.”

Waarom heb je jezelf verkiesbaar gesteld? En waarom nu pas?

Mina vertelt dat haar interesse in de politiek op haar 18de begon. “Ik zag gewoon veel onrechtvaardige dingen om mij heen. Daar wilde ik iets aan doen. Naar mijn idee kon ik dat toen op twee manieren; via het recht en via de politiek. Dus dat ben ik toen gaan combineren. Ik ben op een dag gewoon binnengelopen bij het campagnepand van GroenLinks in Rotterdam. Natuurlijk was dat hartstikke eng, maar ik wist dat ik gewoon graag wat wilde betekenen voor mijn stad, en mijn familie en vrienden die in deze stad wonen. De normen, waarden en visie van GroenLinks spraken mij erg aan, dus bij binnenkomst stelde aan ik aan ze de vraag: ‘Nou, wat hebben jullie te bieden? En hoe kan ik helpen?’”

Voordat Mina zichzelf verkiesbaar wilde stellen, vond ze het belangrijk zichzelf zoveel mogelijk te oriënteren op verschillende onderwerpen. “Zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan, zoals bij Vluchtelingenwerk Nederland en de dierenopvang”. Ook probeert ze bubbels te verbreken door verschillende bijbanen. “Zo werk ik bijvoorbeeld bij een groot advocatenkantoor, maar heb ik ook gewerkt in een fabriek, waarbij het mijn taak was om kruiden in zakjes te doen. Ik heb van jongs af aan gewerkt, in en buiten de stad, en heb mij daardoor kunnen oriënteren welke onderwerpen mij echt raken. Zodoende dat ik er dit jaar klaar voor was om mezelf verkiesbaar te stellen voor de raad!”, vertelt ze enthousiast.

Je volgt twee studies aan Erasmus School of Law; Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht. Hoe breng je dit allemaal in balans?

Naast het zetten van een eerste stap in de wereld van de politiek is Mina rechten gaan studeren. “Dat rechtvaardigheidsgevoel was en is nog steeds zo sterk bij mij dat ik Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht aan Erasmus School of Law ben gaan studeren. Het idee was om rechten te gaan studeren. Ik heb Fiscaal Recht erbij gekozen, omdat het een mogelijkheid was vanuit de universiteit en ik het een mooie aanvulling vond bij de studie Rechtsgeleerdheid. Met Fiscaal Recht heb ik de kans om het systeem echt goed te begrijpen. Het zijn twee werelden die elkaar goed raken en die ervoor zorgen dat ik het geheel beter weet te begrijpen. Dit betekent dat wanneer ik nadenk over het recht, ik ook het fiscale aspect kan meenemen.”

“De aanloop naar de verkiezingen was erg druk. Het was voor mij belangrijk dat ik de visie van mijn partij op zoveel mogelijk evenementen en debatten wist te verspreiden en zo veel mogelijk mensen wist te overtuigen dat het heel belangrijk was om te stemmen. Je moet dus op heel veel plekken tegelijkertijd zijn. Ondanks de drukte en hectiek was deze periode ook erg leerzaam en leuk. Het combineren met de studie was lastig.”

Mina vertelt lachend dat het maken van een strakke planning haar redding was in de drukke campagneperiode. “Google Calendar was mijn grote vriend. Naast mijn studie en het volksvertegenwoordigersschap als raadslid bij de gemeenteraad van Rotterdam werk ik bij het advocatenkantoor Loyens & Loeff in Amsterdam. Daarnaast zit ik nog in de Raad van Commissarissen van NILS, een netwerkorganisatie voor rechtenstudenten, en in de Raad van Advies van STUUR, de Rotterdamse studentenvakbond. Ook schrijf ik voor het Erasmus Magazine. Daarom is het ook belangrijk dat ik van tijd tot tijd even bij mezelf check of ik nog oké ben en genoeg tijd neem voor de mensen om mij heen of gewoon om even te niksen.”

Wilde je eigenlijk altijd al de politiek in?

“Ik wilde altijd graag advocaat worden en had niet per se de ambitie een politieke carrière na te jagen. Wel wist ik al vroeg dat ik dingen wilde veranderen en niet tegen onrecht kon. Het was dus niet direct mijn droom om raadslid te zijn, om in de tweede kamer te komen of om ooit minister-president te worden. Ik wil gewoon aanwezig zijn op de plekken waar de beslissingen gemaakt worden, omdat ik hoop en denk dat ik bij kan dragen aan een betere wereld.

Wat neem je vanuit jouw studies mee naar de gemeenteraad?

“De manier waarop je analytisch leert nadenken neem ik mee. Daarnaast leer je ook op te komen voor je rechtvaardigheidsgevoel en dat gevoel onder woorden te brengen. Ik voel me nu comfortabel om debatten in te gaan en me in te lezen in grote stukken en dossiers. Daarnaast leer je tijdens de studie rechten hoe je uit grote stukken tekst de belangrijkste informatie haalt en hoe je dat vervolgens in woorden kan uitdrukken”, legt ze uit

“Mijn studie is best een individualistische studie”, gaat Mina verder. “In de politiek gaat het heel erg om samenwerken. Doordat er in mijn studie weinig samenwerkingsmogelijkheden zijn, heb ik deze vaardigheid buiten de universiteit moeten leren.”

“Ik denk dat ik een verbindende factor ben tussen de Rotterdamse student en de politiek.”

Wat is jouw kracht als student in de gemeenteraad?

Mina denkt even na. “Ik denk dat ik een verbindende factor ben tussen de Rotterdamse student en de politiek. Iedereen neemt natuurlijk iets mee in de raad. Ik ben bijvoorbeeld ook een vrouw en heb een migratieachtergrond. Allemaal eigenschappen waardoor mensen kunnen denken van: ‘Jij representeert mij in de raad’. Student zijn kan ook aan dit rijtje worden toegevoegd. Ik denk en hoop dat ik die grote hoeveelheid voorkeurstemmen dan ook heb gekregen door de verschillende studenten die op mij gestemd hebben.” Mina voegt hieraan toe dat ze het belangrijk vindt toegankelijk te zijn voor studenten. “Ja, ik ben nu raadslid en ben soms te vinden in het stadshuis, maar vergeet ook niet dat ik nog steeds student ben en bijvoorbeeld naar Polak ga om te studeren. Als je mij nodig hebt, stuur dan een berichtje op Instagram of een appje. Alleen door met mensen in gesprek te blijven gaan, houd je die verbinding in stand.”

Welke eigenschappen heb je als student nodig om de politiek in te gaan?

“Natuurlijk is dossierkennis over specifieke onderwerpen handig”, stelt Mina. “Alleen het valt of staat met drijfkracht. Als student krijg je vaak te horen: ‘Je bent jong. Probeer het eerst eens vier jaar en denk er dan nog even goed over na.’ Als je echt de ambitie hebt om verandering te brengen in het huidige systeem, dan moet je doorzetten en is de politiek misschien wel iets voor jou”.

Mina voegt hieraan toe dat het belangrijk is om weerbaarheid te hebben. “Je krijgt veel boze berichten van mensen die het niet met je eens zijn. Dan moet je jezelf ondanks al die kritiek blijven overtuigen met: ‘Ik ben iets goeds aan het doen en ergens voor aan het strijden.’ Daarnaast vind ik het belangrijk dat je toegankelijk blijft. Mensen moeten nog steeds weten dat ze met hun verhaal bij mij terecht kunnen, ook buiten campagnetijden om.”

Als er studenten zijn die ook wat willen veranderen, via de politiek of erbuiten, wat zou je ze dan meegeven?

“Spreek je uit. Ik denk dat heel veel studenten ideeën, visies en ambities hebben en tegelijkertijd een universeel imposter syndrome hebben. Er wordt dan gedacht: ‘Ik kan hier niet over meepraten, want ik weet niet genoeg of wil iemand wel weten wat ik hiervan vind?’ Een misconceptie, want iedereen wil graag horen wat jij denkt en vindt. Maak dat kenbaar bij partijen, bedrijven en/of instanties waardoor jij geïnspireerd wordt. Iedereen staat de popelen om jou te ontvangen. Er is namelijk echt een tekort aan jongeren die zich uitspreken over belangrijke onderwerpen.” 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen