Rijkste vrouw van Afrika moet een groot deel van haar vermogen inleveren

Op 23 juli 2021 is vastgesteld dat Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, onrechtmatige aandelen moet inleveren. Kid Schwarz, hoogleraar Ondernemingsrecht, en Filip De Ly, hoogleraar Internationaal Privaatrecht en Privaatrechtelijke Rechtsvergelijking aan Erasmus School of Law, maken beiden onderdeel uit van het internationaal arbitragetribunaal van het Nederlands Arbitrage Instituut, dat bepalend is geweest voor deze uitspraak.

In het Financieele Dagblad valt te lezen dat het arbitragetribunaal heeft geoordeeld dat Isabel dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika, zichzelf heeft verrijkt met geld dat is gestolen van het Angolese volk.

Corrupte transacties

Dos Santos moet de onrechtmatig verkregen aandelen met een waarde van 422 miljoen euro inleveren bij de Angolese staatsoliemaatschappij Sonangol. De aandelen zijn onwettig en op corrupte wijze verkregen via een Nederlandse brievenbusfirma genaamd Exem. Ondanks dat de figuurlijke vingerafdrukken van Dos Santos op alle belangrijke documenten staan, heeft zij dit altijd ontkend.

Niet alleen staat haar paraaf op alle belangrijke documenten, ook was er bij de transacties sprake van bijzondere voorwaarden. Zo waren de voorwaarden niet in economisch perspectief en was er sprake van een niet-marktconforme prijs. Het lage bedrag van 15% van de verkoopprijs is betaald door een bedrijf van Dos Santos, gevestigd op de Maagdeneilanden. In plaats van het resterende aankoopbedrag in euro’s te voldoen, wat de afspraak was, heeft Dos Santos in Kwanza’s betaald, een valuta die buiten Angola geen waarde heeft.

Politiek spelletje

Het internationaal arbitragetribunaal is van oordeel dat het evident is dat Dos Santos de volledige leiding had over de transactie. “Er kan geen twijfel over bestaan dat de hele transactie waarmee Dos Santos via Exem Energy in bezit kwam van het indirecte belang in Galp 'nietig' is”, zo stelt het arbitragevonnis. De uitspraak is absoluut, wat inhoudt dat de staatsoliemaatschappij altijd eigenaar is gebleven van de aandelen. De advocaat van Exem geeft aan dat de uitspraak aangevochten zal worden, omdat deze politiek gemotiveerd zou zijn. De advocaat van de staatsoliemaatschappij noemt dit op zijn plaats nonsens. Het arbitragetribunaal heeft geoordeeld dat Isabel dos Santos zichzelf heeft verrijkt met geld dat is gestolen van het Angolese volk. Daar is niets politieks aan, zo stelt hij.

Meer informatie


Lees het volledige artikel hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen