Sophie van der Zee nieuwe directeur van het Centre for the Law and Economics of Cybersecurity

Sophie van der Zee standing in front other Eramus statue

Op 1 maart 2023 begint Sophie van der Zee, universitair docent Toegepaste Economie aan Erasmus School of Economics, als directeur van het Centre for the Law and Economics of Cybersecurity (CLECS). Ze neemt de functie over van Bernold Nieuwesteeg, oprichter van CLECS. Als directeur van CLECS zal Van der Zee de groei van het onderzoeksinstituut verder leiden en de multidisciplinariteit van CLECS blijvend stimuleren.  

CLECS is een onderzoeksinstituut dat opereert in het verlengde van het motto van Erasmus School of Law ‘Where Law meets Business’ en is een samenwerkingsverband tussen Erasmus School of Law en Erasmus School of Economics dat valt onder het International Centre for Financial Law & Governance (ICFG). Het instituut zet zich in voor transparantie over cyberveiligheid, een duidelijk overzicht van kosten en voordelen van cybersecurity en het maatschappelijke debat omtrent cybersecurity. Het instituut zoekt de verbinding tussen economen en rechtsgeleerden door het faciliteren van een gezamenlijk kennisplatform. CLECS wil het publieke debat inspireren door het bieden van oplossingen en het corrigeren van onjuiste informatie en adviseert wereldwijde en nationale cyberbeveiligingsstrategieën en -beleid. CLECS heeft in vier jaar tijd vijf extra aanstellingen weten te creëren, waaronder drie fulltime promotieplekken op de rechtseconomie van cybersecurity in samenwerking met Ahold, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en onderzoekssamenwerkingsverband LDE. CLECS heeft de afgelopen jaren meermaals het landelijke nieuws gehaald, zoals NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad. 

Nieuwesteeg richtte het instituut op in 2018 en kijkt terug op een mooie periode: “Afgelopen jaren heeft CLECS een stormachtige groei doorgemaakt die al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Het centrum is nu volwassen. De komende jaren gaat de rechtseconomie van cybersecurity een maatschappelijk en wetenschappelijk thema van groot belang zijn. Een vaste inbedding is een logische nieuwe stap. Sophie is de perfecte kandidaat om CLECS door de volgende groeifase te leiden met haar grote expertise op het gebied van het onderwijs en onderzoek. Ik zal betrokken blijven als strategisch adviseur.” 

Van der Zee heeft een achtergrond in rechtspsychologie, informatica en economie. Deze multidisciplinaire achtergrond sluit naadloos aan bij de doelstellingen van het CLECS. Van der Zee verheugt zich op deze nieuwe functie: “Ik kijk ernaar uit met deze inspirerende club mensen aan de slag te gaan. Bij CLECS werken onderzoekers met juridische, economische, criminologische, psychologische, en technologische achtergronden samen om bij te dragen aan een veiligere samenleving. Mijn ambitie is om interfacultair cybersecurityonderwijs te ontwikkelen om de werknemers van de toekomst voor te bereiden op een gedigitaliseerde toekomst.” 

Bernold Nieuwesteeg en Sophie van der Zeer danken alle betrokkenen bij CLECS voor hun bijdrage aan de maatschappelijke en wetenschappelijke impact die het centrum heeft gehad en gaat hebben: “Wij kunnen helaas niet iedereen bij naam noemen, maar willen toch enkele kernspelers in het bijzonder bedanken. Onze grote dank gaat uit naar Louis Visscher en Michael Faure voor het plaatsnemen in het CLECS management board en het betrokken zijn bij CLECS vanaf het allereerste moment. Hélène Vletter-van Dort, Karin van Wingerde, Evert Stamhuis bedanken wij graag voor het mede-begeleiden van de promovendi en het daarmee onvermoeid ondersteunen van de verdere uitbouw van CLECS. Zij zijn ware ambassadeurs geworden van CLECS.  Ook willen wij decaan Harriët Schelhaas danken voor het faciliteren en ondersteunen van deze belangrijke stap die nodig is om de groei van de maatschappelijke en academische impact van CLECS te garanderen.” 

Meer informatie

Meer informatie over het Centre for the Law and Economics of Cybersecurity

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen