Studenten bezoeken douaneautoriteiten Tweede Maasvlakte

Foto van de Tweede Maasvlakte
Erasmus School of Law

Op woensdag 7 oktober hebben de studenten fiscaal recht en fiscale economie (masterspecialisatie indirecte belastingen) een bezoek gebracht aan de douaneautoriteiten op de Tweede Maasvlakte. Zij deden dit tezamen met de cursisten van de Post-Master in EU Customs Law 2018 van EFS, Erasmus University Rotterdam.

In het kader van de mastervakken ‘EU-douanerecht en accijnzen’ en ‘Internationale handel’ kregen de studenten de mogelijkheid om de werkzaamheden van de Nederlandse douaneautoriteiten van dichtbij te bekijken.

De groep van ongeveer dertig studenten vertrok vanaf de campus per bus richting de Tweede Maasvlakte, waar de groep, vergezeld door een douanebeambte, gedurende een tour over de Tweede Maasvlakte het belang van en functie voor de Rotterdamse haven voor zowel de Nederlandse als Europese economie beter leerden begrijpen.

Na deze tour presenteerde de douanebeambte de organisatiestructuur, missie en visie van de Nederlandse douaneautoriteiten als ook het ruime takenpakket waarvoor zij verantwoordelijk is. Daarbij werd ook het risicoprofileringsproces getoond aan de hand waarvan in het douanegebied van de Europese Unie binnenkomende goederen al dan niet worden onderworpen aan verdere douane-inspecties. Hierbij werden x-ray beelden van containerscans getoond.

Hoe deze scans tot stand komen werd daaropvolgend getoond bij de containerscans. Eenmaal daar aangekomen werden de indrukwekkende eigenschappen van de containerscanners uit de doeken gedaan en hadden de studenten het geluk dat er op dat moment precies een container met een hoog risicoprofiel kwam binnenrijden.

Ter afsluiting liet de douanebeambte diverse smokkelmethoden zien die douanebeambten tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden hebben onderschept. De confrontatie met diverse – soms ronduit ingenieuze – smokkelmethoden liet de studenten des te meer beseffen hoe breed en belangrijk het werk van de Nederlandse douaneautoriteiten is.

Al met al bood deze excursie een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen bij een van de meest efficiënte douaneautoriteiten ter wereld als ook om de uitwerking van de reeds opgedane theorie in de praktijk te zien.

Ben je enthousiast geworden en heb je interesse in de masterspecialisatie indirecte belastingen? Meer informatie over de inhoud van de masterspecialisatie en de toelatingseisen is terug te vinden op websites van Erasmus School of Law (juridische variant) en Erasmus School of Economics (economische variant). Contactpersonen zijn Liesbeth Metzemaekers (metzemaekers@law.eur.nl) voor de juridische variant en Marcel Smeets (msmeets@ese.eur.nl) voor de economische variant.

Bezoek aan de douaneautoriteiten aan de Tweede Maasvlakte
Erasmus school of Law

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen