Terugblik ICFG-symposium: ‘Fintech: recht, regulering en governance’

Annika Galle bij ICFG-symposium
mr. dr. Annika Galle

Op donderdag 23 mei 2019 organiseerde het International Center for Financial law and Governance (ICFG) in samenwerking met Erasmus School of Law het symposium ‘FinTech: recht, regulering en governance’. Financiële technologie of kortweg FinTech is booming. De digitalisering van de financiële sector en de opkomst van deze technologie staat volop in de belangstelling, maar roept ook veel vragen op: zal de structuur van ons financiële stelsel veranderen en op welke wijze? Dienen deze nieuwe ondernemingen te worden gereguleerd of belemmert dit juist het innoverende karakter? Op welke wijze moeten we ons beschermen tegen cyberaanvallen?

Tijdens het symposium spraken sprekers vanuit de wetenschap, het bedrijfsleven en de toezichthouders. Het multidisciplinaire symposium beperkte zich hierbij niet tot enkel juridische invalshoeken, maar ook werd gediscussieerd over technische, economische en socio- en gedragseconomische inzichten op het gebied van de financiële sector.

Na de opening door Galle, duidde Loorbach wat een (financiële) transitie op socio-economisch gebied precies inhoudt. Vanuit het vakgebied governance vertelde Van der Weerdt-Norder over de dilemma’s van commissarissen bij FinTech-onderneming. Pasaribu behandelde vanuit het oogpunt van De Nederlandse Bank het streven om een balans te vinden tussen het faciliteren van innovatie en consumentenbescherming. De technische aspecten van bescherming van gegevens en cybersecurity kwamen aan bod bij de presentaties van Van Ruijven en Nieuwesteeg. Ten slotte sloot Ter Braak af met inzichten van gedragstoezichthouder AFM, die door middel van gedragswetenschappelijke inzichten de manipulatie van klanten via online dienstverlening probeert tegen te gaan.

De digitalisering van de financiële sector kent een oneindige potentie, maar leidt volgens de sprekers ook duidelijk tot nieuwe uitdagingen. Tijdens dit symposium zijn de kansen en uitdagingen van digitalisering vanuit verschillende invalshoeken behandeld. De technologische vooruitgang leidt ertoe dat toezichthouders, wetgevers en financiële instellingen een uitdagende rol toebedeeld krijgen, en zullen moeten inspelen en anticiperen op de aanhoudende ontwikkelingen.

Meer informatie

Kijk voor het verslag en de presentaties van de sprekers op de ICFG-website.

Gerelateerde content
Mr.dr. Annika Galle en prof. dr. Auke de Bos van het IvO Center for Financial Law & Governance hebben in opdracht van de Monitoring Commissie Code Banken en de
Gerelateerde opleiding
Kijk jij graag over de grenzen van het eigen vakgebied? Ben jij geïnteresseerd in financieel toezichtrecht en multidisciplinair onderwijs dat ook internationale
Gerelateerde links
Sectie Handels- & Ondernemingsrecht en Financieel recht

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen