Verkeerde keuze gemaakt? Stop voor 1 februari!

Keuzes

Als toekomstige student sta je voor een belangrijke beslissing: de keuze voor de juiste studie. Het is een spannende tijd, waarin je veel over jezelf en je interesses zal ontdekken, maar ook waarin je weloverwogen keuzes zal moeten maken. Om studiekiezers hierin tegemoet te komen, heeft de overheid de 1-februariregeling in het leven geroepen. Deze regeling biedt de mogelijkheid om je uit te schrijven bij een opleiding vóór 1 februari, om op die manier te voorkomen dat je een negatief bindend studieadvies ontvangt. 

Wat is de 1-februariregeling?

Studenten die zich vóór 1 februari uitschrijven bij een opleiding kunnen dit doen zonder dat dit invloed heeft op een mogelijk negatief bindend studieadvies (BSA). Dat wordt de 1-februariregeling genoemd. Wanneer ook de studiefinanciering voor 1 februari wordt stopgezet, hoeft de student het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs niet terug te betalen. Kortom, door gebruiken te maken van de 1-februariregeling kan een student zonder (nadelige) gevolgen stoppen met de huidige opleiding. Hierdoor is het mogelijk om de studie een jaar later weer te proberen óf om op zoek te gaan naar een andere studie.  

Waarom is deze regeling belangrijk?

De keuze voor een studie is niet altijd eenvoudig. Het is niet gek dat je pas tijdens de eerste maanden van je nieuwe studie ontdekt dat de studie niet helemaal bij je past. De 1-februariregeling biedt studiekiezers de kans om na een zorgvuldige afweging van hun keuze, zonder negatieve gevolgen van studierichting te veranderen. Hierdoor krijgen de studiekiezers de kans op zoek te gaan naar een beter passende opleiding zonder een negatief BSA op hun naam. 

Bovendien geldt voor studenten die vóór 1 februari stoppen dat zij de ontvangen basisbeurs, aanvullende beurs en het studentreisproduct meestal niet terug hoeven te betalen. Een eventuele lening bij DUO zal je wel terug moeten betalen. 

Hoe maak je gebruik van deze regeling?

Als je overweegt om van studie te veranderen, is het van belang dat je jezelf vóór 1 februari uitschrijft bij je huidige opleiding. In dat geval zal je een aantal zaken moeten regelen: 

  1. Schrijf je uit via Studielink. 
  2. Geef je uitschrijving door aan DUO, zodat je studiefinanciering stop kan worden gezet.
  3. Meld bij Erasmus School of Law dat je stopt. Dit kan je doen door contact op te nemen met de studieadviseur. In de meeste gevallen heb je dan recht op restitutie van (een deel van) het collegegeld. 
  4. Leg samen met de studieadviseur vast welke vakken mogelijk wel zijn behaald. De studiepunten van die vakken blijven namelijk nog enige tijd geldig. 

Belangrijke overwegingen

Studeren is voor de meeste studenten een nieuwe stap. Het is vaak een nieuwe omgeving, andere manier van onderwijs en het is daarom ook niet gek dat je als beginnende student nog even je draai moet vinden binnen jouw studie. Mocht je toch overwegen te stoppen met je opleiding, zorg dan dat je deze keuze op een zorgvuldige manier maakt. Zo kan het helpen om advies in te winnen bij de studieadviseur. Zij kunnen waardevol advies geven en helpen je graag bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Als je tot de conclusie komt dat je wilt stoppen, omdat je bijvoorbeeld over wilt stappen naar een andere studie of omdat je niet de juiste keuze hebt gemaakt, wacht dan niet al te lang. Het is essentieel om de deadline van 1 februari in acht te nemen. Dit is een harde deadline en uitzonderingen zijn niet mogelijk.   

Al met al is de 1-februariregeling een waardevol instrument voor studiekiezers om zichzelf de ruimte te geven om de juiste studiekeuze te maken. Het biedt de mogelijkheid om zonder nadelige gevolgen van koers te veranderen en zo een negatief BSA te voorkomen. 

Overweeg jij om te stoppen óf ben je op zoek naar meer informatie over de 1-februariregeling? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via studieadvies@law.eur.nl.

Gerelateerde content
In dit artikel zetten wij de essentiële kenmerken en verschillen van beide uiteen, zodat jij de juiste keuze kan maken.
Friends for life
Deze blogpost geeft uitleg over een WO-bachelor en laat zien welke bachelormogelijkheden Erasmus School of Law biedt.
Campus Woudestein

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen