Verslag bezoek V&A Advocaten en Holla Advocaten

Foto van A&V

Op maandag 12 en 19 november zijn de studenten van de master A&V op bezoek gegaan bij V&A Advocaten aan de Coolsingel te Rotterdam en Holla Advocaten in Den Bosch.

V&A Advocaten

Op maandag 12 november zijn de studenten van de master A&V op bezoek gegaan bij V&A Advocaten aan de Coolsingel te Rotterdam. Hier werden wij ontvangen door mr. Arthur van Hoey Smith die ons een college gaf over werkgeversaansprakelijkheid.

Aan de hand van jurisprudentie werden wij door de ontstaansgeschiedenis en de nu geldende stand van zaken geleid. Eerst werd er gekeken naar artikel 7:658 BW (en haar voorloper 1638x BW (oud)) en de ‘klassieke’ werkgeversaansprakelijkheid.

Daarna namen wij het fenomeen proportionele aansprakelijkheid bij onzeker causaal verband onder de loep. De proportionele aansprakelijkheid is vooral bij beroepsziektes van belang, omdat het daar vaak moeilijk te bewijzen is dat de geleden schade te wijten is aan de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Dit zal nog meer spelen indien de blootstelling jaren geleden heeft plaatsgevonden, zoals vaak met asbest het geval is.

Vervolgens werd artikel 7:611 BW besproken. Dit artikel ziet op het goed werkgeverschap. Uit dit artikel spruit een zorgplicht welke de werkgever verplicht te zorgen voor een adequate verzekering tegen schade opgelopen door werknemer tijdens werkverkeer. De betrekkelijk algemene bewoordingen van de Hoge Raad werden aan de hand van de jurisprudentie uitgewerkt om zo een werkbare omkadering van deze zorgplicht te formuleren. Ook werd er gekeken of de aansprakelijkheden uit dit artikel konden worden gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

Uiteindelijk sloten we af met een borrel met een prachtig uitzicht op het stadhuis van Rotterdam. De bitterballen ontbraken natuurlijk niet.

Holla Advocaten

Op maandag 19 november bezochten de studenten van de master Aansprakelijkheid en Verzekering Holla Advocaten in Den Bosch. Het thema van de dag was medische aansprakelijkheid. Eerst kregen wij van Jacqueline de Vries, die werkzaam is als advocaat, meer informatie over Holla Advocaten zelf. Vervolgens was het woord aan Rolinka Wijne. Zij gaf eerst een toelichting op de casus omtrent medische aansprakelijkheid en vertelde ons daarna over wanneer medische aansprakelijkheid aan de orde kan zijn, hoe benadeelde patiënten gecompenseerd kunnen worden en over het tuchtrecht.

Na de lunch op het kantoor en een korte wandeling door Den Bosch mochten we in groepjes aan de slag met de casus. Ieder groepje kreeg een bepaald vraagstuk om mee aan de slag te gaan, zoals de grondslagen voor aansprakelijkheid en de omvang van de schade. Hier kregen we een uur voor en daarna diende één persoon per groepje het gevonden antwoord te presenteren. Mevrouw Wijne gaf op elk antwoord feedback en maakte duidelijk of het antwoord en de redenering klopten en zo niet, wat dan het juiste antwoord moest zijn. De dag eindigde met een gezellige borrel waarbij meerdere medewerkers van het kantoor aanwezig waren.

Foto van verslag A&V 2

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen