Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering

Je studententijd is een van de leukste periodes uit je leven. Maar laten we eerlijk zijn, het kan ook een uitdaging zijn, vooral als het gaat om financiën. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor studiefinanciering die jou kunnen helpen je studententijd iets zorgelozer door te komen. In deze blog geven wij een overzicht van de verschillende vormen van studiefinanciering en wordt duidelijk hoe jij deze kan benutten.

Wat is er allemaal? 

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Gedacht kan dan worden aan de basisbeurs, de aanvullende beurs, studentenreisproduct, de rentedragende lening en het collegegeldkrediet. Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze onderdelen.  

Belangrijk om te vermelden is dat de basisbeurs, aanvullende beurs én het studentenreisproduct worden aangemerkt als ‘prestatiebeurs’. Dat betekent dat de beurs wordt omgezet in een gift op het moment je binnen tien jaar een diploma behaalt. Lukt dat niet, dan zal je het volledige bedrag aan ontvangen studiefinanciering, met rente, moeten terugbetalen.  

Wij zullen de verschillende onderdelen van studiefinanciering een voor een toelichten.  

De basisbeurs 

De basisbeurs is een financiële ondersteuning die de Nederlandse overheid biedt aan studenten in het hoger onderwijs. Deze beurs is bedoeld om te voorzien in de kosten van levensonderhoud tijdens je studie. Afhankelijk van je situatie en het type opleiding dat je volgt, kan je recht hebben op een aanvullende beurs.  

De aanvullende beurs 

De aanvullende beurs is een extra financiële ondersteuning voor studenten waarvan de ouders weinig of niet mee kunnen betalen aan de opleiding. Of je als student hiervoor in aanmerking komt, is afhankelijk van het inkomen van jouw ouders of verzorgers. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de aanvullende beurs kan zijn.  

Studentenreisproduct 

Een belangrijk onderdeel van de studiefinanciering is het studentreisproduct. Met het studentenreisproduct kan je als student gratis gebruikmaken van het OV in Nederland. Bij het aanvragen van het studentenreisproduct, kies je voor een week- óf een weekendabonnement. Afhankelijk van dat abonnement kan je vrij reizen met het OV of met korting.  

Lenen 

Daarnaast heb je als student ook de mogelijkheid een lening aan te gaan bij DUO. Door het lenen van geld, bouw je een studieschuld op. Deze schuld dien je na het volgen van de opleiding terug te betalen. Over die studieschuld wordt rente berekend. Hoewel dit op het eerste gezicht minder aantrekkelijk lijkt, kan het voor sommige studenten toch een interessante optie zijn. De lening kan namelijk fungeren als een extra financiële ondersteuning.  

Het is echter belangrijk voorzichtig te zijn met het aangaan van deze lening, omdat het terugbetalen van een rentedragende lening na je studie hogere kosten met zich mee kan brengen. Voordat je besluit een rentedragende lening af te sluiten, is het verstandig goed advies in te winnen en de mogelijke consequenties zorgvuldig af te wegen.  

Collegegeldkrediet 

Het collegegeldkrediet is een lening die specifiek is bedoeld om het collegegeld te financieren. Dit kan een handige optie zijn voor studenten die moeite hebben om het collegegeld zelf te betalen. De hoogte hangt af van het soort collegegeld (het wettelijke tarief dan wel het instellingstarief) dat je betaalt.  

Als je meer informatie wilt over studiefinanciering en hoe je dit kunt aanvragen, raden wij je aan de website van DUO te raadplegen of contact op te nemen met het Erasmus Student Service Centre (te bereiken via 010 408 88 80).  

Hopelijk heeft deze blog je geholpen een beter inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden voor studiefinanciering. Onthoud dat financiële zorgen niet in de weg hoeven te staan van jouw academische ambities. Met de juiste planning en ondersteuning kan jij optimaal genieten van jouw studententijd. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen