Zijn wapeninzamelacties een panacee?

Frank Weerman, hoogleraar Jeugdcriminologie aan Erasmus School of Law, stelt in de Volkskrant dat het aantal geweldsincidenten met wapens onder jongeren in 2018 en 2019 is toegenomen. Door het hele land worden er wapeninzamelacties georganiseerd, maar zijn deze wel nuttig? Weerman geeft aan er niet te veel van te verwachten.

Door heel het land worden verschillende wapen inzamelacties georganiseerd. De gedachte hierachter is: elk wapen van de straat is er één. Na een inzamelactie in Arnhem zijn laatst maar liefst 178 wapens in beslag genomen. In de regio Den Haag was de opbrengst vorige maand 669 wapens. Dit lijkt een subliem resultaat, maar is het wel zo effectief?

Week van de veiligheid

Van 11 tot 17 oktober 2021 vindt de Week van de Veiligheid plaats, in deze week vindt een landelijke inzamelactie plaats. In 2018 en 2019 nam het aantal steekincidenten onder jongeren toe, maar in vergelijking met de jaren 90 gaat het al een stuk beter.  Inzamelacties zijn volgens Weerman zeker geen panacee. “Een signaal afgeven – niet te verwarren met symboolpolitiek – en een norm stellen kan best nuttig zijn, maar verwacht er niet te veel van.”

Effectiviteit

Het doel van de inleveracties is met name om het aantal steekincidenten onder jongeren te verminderen, door jongeren de gelegenheid te geven om zonder consequenties hun wapens in te leveren. Elk wapen van de straat is er een, is een waarheid als een koe is, maar onderzoek naar de effectiviteit van de inzamelacties heb ik nog niet kunnen vinden. We weten dus niet of het werkt, stelt Weerman.

Professor
Meer informatie

Lees het volledige artikel in de Volkskrant hier.