Alumni in de Spotlight | Mr. André Seebregts

Logo Erasmus School of Law
Met bevlogen mensen keihard werken.

Mr. André Seebregts

Strafrecht advocaat en mede-oprichter Seebregts&Saey Strafrechtadvocaten

André Seebregts (1971) is strafrechtadvocaat en medeoprichter van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey Strafrechtadvocaten. Hij is tevens lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (specialisten vereniging). Hij studeerde eerst economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Na het afronden van die studie heeft hij ook de studie rechtsgeleerdheid in Rotterdam afgerond, aan Erasmus School of Law.

Economie en rechten

André Seebregts is in feite rechten in Rotterdam gaan studeren doordat hij er eerder al was begonnen aan de studie economie. “Ik kwam naar Rotterdam voor economie, maar het leek me zeer interessant om rechten erbij te doen.” Dat het ‘zeer interessant’ was bleek snel. Je hoeft het woord ‘strafrecht’ bij Seebregts maar te laten vallen of hij veert en fleurt helemaal op. “Ik ben groot liefhebber van het strafrecht. Wat mij daarin aanspreekt is dat het semi-intellectueel is, maar daarnaast ook ‘met je poten in de modder’. Een benadering die overigens wel bij Rotterdam past. Wat mij het meest aanspreekt is het elke dag weer zorgen dat het openbaar ministerie zich aan de regels houdt.” Toch was het meer dan strafrecht alleen dat Seebregts aan rechten beviel.

“De studie in het algemeen is mij goed bevallen, ook arbeidsrecht en ondernemingsrecht vond ik leuk. Strafrecht trok alleen meer omdat dat het échte (klassieke) advocatenwerk is. Zeker in het begin ren je van zaak naar zaak en sta je vaak te pleiten in de rechtbank. Later schuif je meer op van de ‘gestolen chokotoff’-zaken naar grotere zaken. Zo behandelt ons kantoor nu veel terrorisme zaken. In dergelijke zaken gaan de autoriteiten vaak tot het randje van hetgeen toelaatbaar is. Of er overheen. De belangen voor mensen zijn in het strafrecht enorm. Of het nou gaat om een langdurige gevangenisstraf of een uitlevering naar een ander land. Ook dat aspect spreekt me erg aan.”

Way of life

Seebregts is geboren in het buitenland en had ook het idee om na zijn afstuderen in het buitenland te gaan werken. Het in aanraking komen met strafrecht gooide wat dat betreft roet in het eten. “Ik wist na mijn studie dat ik in het strafrecht verder wilde. Dat ik daarvoor mijn buitenlanddroom moest opgeven had ik daar graag voor over. Het avontuur dat ik in het buitenland zocht vond ik nu in het strafrecht. Ik reis vrij veel voor mijn werk, bijvoorbeeld voor het horen van getuigen of het spreken met cliënten. Onlangs ben ik nog op verzoek van een mensenrechtenorganisatie als internationaal waarnemer aanwezig geweest bij een proces in Egypte. Ik ontmoet tijdens die reizen  veel interessante, gedreven mensen. Dat werkt inspirerend. Met bevlogen mensen keihard werken is het mooiste dat er is.” Seebregts werkt hard, maar ziet dat zelf eigenlijk niet zo. “Het is bij mij niet zo dat ik werk tot 5 uur en dan pas begin te leven, strafrecht is voor mij een “way of life”. Dat zie je wel meer bij mensen die het aardig doen in dit vak. Ik ben er continu mee bezig en dat is ook de charme van het vak.” Zijn advocaatstage van drie jaar deed Seebregts nog bij andere kantoren, direct nadat die stage erop zat, begon hij zijn eigen kantoor. “Ik had naast mijn studie al een eigen bedrijf in administratiewerkzaamheden, het ondernemen zat er bij mij dus al vroeg in.” Seebregts let in zijn aannamebeleid, los van of iemand goede cijfers haalde tijdens de studie, op wat hij de ‘can do-mentaliteit’ noemt. “Het is door de aard van de strafrechtpraktijk van belang dat advocaten geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Onze cliënten houden namelijk ook geen rekening met normale werktijden. Niemand die je vraagt ‘schikt het als ik aanstaande dinsdagochtend een bank overval?’ Men doet maar en wij moeten opspringen en gaan rennen. Het voordeel van ondernemer zijn is dat je zelf mag kiezen met wie je werkt”. Seebregts kantoor bestaat inmiddels vijftien jaar en hij heeft niet de ambitie om qua aantal veel groter te worden. “Acht advocaten is voor ons kantoor een mooi aantal. Je hebt voldoende kritische massa om uitstekende kwaliteit te kunnen leveren en het is toch nog overzichtelijk. De ambitie is nu vooral om nog mooiere zaken nog beter te doen.”

Erasmus Universiteit Rotterdam

Seebregts is zijn tijd aan de Erasmus nog niet vergeten. Dat blijkt onder andere uit het feit dat zijn kantoor in Rotterdam is gevestigd, maar het kantoor is ook een official partner van Erasmus School of Law. Seebregts zegt daarover: “Ik heb een goede opleiding genoten aan de EUR en heb er ook een mooie tijd gehad. We vinden het ook van belang dat studenten zo goed mogelijk worden opgeleid. En ik blijf vanuit de praktijk natuurlijk nieuwsgierig naar het niveau van de alumni van Erasmus School of Law. De helft van de advocaten van ons kantoor hebben aan Erasmus School of Law gestudeerd.” Over wat Seebregts aan huidige studenten wil meegeven is hij heel duidelijk: “Kies wat je leuk vindt, werk hard en zorg dat je met bevlogen mensen werkt.”

Publicatiedatum: 14 juli 2014

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen