Alumni in the spotlight | Mr. Bart Houdijk

Erasmus School of Law
Focus op een bepaald doel en wijk niet af van je oorspronkelijke keuzes, als het een keer wat tegen zit.

Mr. Bart Houdijk

Eigenaar en directeur Houdijk Holland

Bart Houdijk is al zijn gehele 30-jarige carrière werkzaam voor het familiebedrijf Houdijk en is inmiddels al vele jaren eigenaar en directeur. Deze Rotterdamse jurist staat aan het roer van een machinebouwer, die gespecialiseerd is in het automatiseren van het verpakken van versgebakken koekjes, kaakjes en crackertjes. 

De basis voor deze onverwachte loopbaan, blijkt Houdijk begin jaren ’80 gelegd te hebben tijdens de studie Rechtsgeleerdheid in zijn thuisstad Rotterdam, aan wat nu Erasmus School of Law is.

Betrokken alfa-student

De keuze voor een studie Rechten in Rotterdam was voor Houdijk uiteindelijk een logische. Nadat hij zijn Gymnasium diploma haalde, koos hij er eerst voor nog een jaar in Canada naar school te gaan. “Ik zag mijzelf als een harde alfa, had toen ook niet zoveel op met cijfers en andere exacte vakken. Rechtsgeleerdheid daarentegen trok mij wel erg en dan is er natuurlijk maar 1 keuze. De vijf-en-half jaar die ik uiteindelijk aan de Erasmus Universiteit gestudeerd heb, heb ik altijd mijn best gedaan om echt betrokken te zijn bij de faculteit”. Die betrokkenheid blijkt wel uit zijn redacteurschap bij het faculteitsblad Regel Recht, vergelijkbaar met de huidige magazines van studieverenigingen.

Uiteindelijk koos Houdijk ervoor om algemeen rechtswetenschappelijk af te studeren en hij herinnert zich de colleges van beeldbepalende professoren als Ter Heyde en Hulsman nog goed. Zij maakten hun studenten duidelijk dat je tijdens je studie niet enkel bijleert, maar juist ook heel veel dingen af moest leren. Een veel mooiere herinnering aan zijn studietijd is voor Houdijk echter dat hij er zijn latere vrouw, die tevens Rechten studeerde, leerde kennen. “Wanneer ik inhoudelijk terugkijk op mijn studie zie ik vooral dat ik zaken nu met een heel breed perspectief kan benaderen. In mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik niet veel juridisch meer bezig, maar dat komt wellicht wel omdat ik er al 30 jaar in slaag ieder juridisch conflict te vermijden. Conflicten zijn commercieel gezien onhandig en door je academische achtergrond slaag je er goed in om zaken te relativeren en problemen tot een goed einde te brengen, zonder het conflict op te zoeken”

Focus en verantwoordelijkheid nemen

De geschiedenis van het bedrijf waar Houdijk directeur van is, voert terug tot aan zijn grootvader. Die begon het bedrijf ruim 95 jaar geleden in de traditionele machinebouw. Nadat Houdijk Holland begin jaren ’60 zijn eerste biscuitmachine fabriceerde, besloot Bart Houdijk kort nadat hij eind jaren ‘80 directeur werd om zich alleen te richten op ‘biscuit feeding’. “Dat betekende dat we ons exclusief gingen richten op machines om biscuits (nu zo’n 15.000 per minuut) volautomatisch van oven naar en in de verpakkingsmachines te krijgen. Dat is goed uitgepakt: bij Houdijk zijn nu 200 techneuten werkzaam met een jaaromzet van circa 50 euro, cijfers waarmee wij onszelf wereldwijd marktleider mogen noemen in deze fascinerende niche-sector”.

Wat Houdijk belangrijk vindt om mee te geven aan studenten van nu is dat je je niet hoeft ‘blind te staren’ op het juridische werkveld. Daarvoor wijst hij ook graag naar 10 van zijn beste studievrienden: 8 of 9 van hen doen duidelijk wat anders. “Focus op een bepaald doel en wijk niet af van je oorspronkelijke keuzes, als het een keer wat tegen zit. Juist door je brede academische achtergrond, moet je in staat zijn om over de problemen van alledag heen te kijken en je focus te bewaren. Bedrijven zoeken juist dat soort vrije denkers – naast de typische vaktechneuten, die van nature toch meer een zwart/wit denkpatroon hebben”.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen