Alumni in the spotlight | Mr. Fatima Moreira de Melo

Fatima Moreira de Melo
Durf je eigen pad te volgen.

Mr. Fatima Moreira de Melo

Professioneel pokerspeelster PokerStars

Fatima Moreira de Melo (1978) is een Nederlands oud-hockeyspeelster. Tegenwoordig is ze het gezicht van Zinzi en van PokerStars. Terwijl ze op topniveau hockeyde heeft ze haar rechtenstudie afgerond aan Erasmus School of Law (ESL). 

Rotterdam

Geboren in Rotterdam was het voor Moreira de Melo logisch om in Rotterdam te gaan studeren. “Mijn ouders hebben niet gestudeerd en stimuleerden mij daarom om te gaan studeren. Ze zagen dat iedereen die ver komt heeft gestudeerd en dachten dat een studie daarom wel handig zou zijn.” Daarnaast is Moreira de Melo leergierig, ook wel een beetje streberig en wil ze altijd de beste zijn. Haar passie ligt als je diep in haar hart kijkt niet bij rechten, maar bij geneeskunde. “Voor die studie ben ik in totaal drie keer uitgeloot. Ik heb daarnaast ook gevoel voor rechtvaardigheid en daarom koos ik voor rechten. ” In haar eerste jaar ging ze veel naar hoorcolleges, werd ze lid van Laurentius en haalde ze haar eerste jaar op één vak na in één jaar. In haar tweede jaar volgde haar doorbraak als hockeyster, toen ze werd geselecteerd voor oranje. Hierdoor verschoof de focus van studie naar sport en stopte zij ook bij Laurentius.

Doorzetter

Problematisch voor Moreira de Melo was dat het trimestersysteem werd ingeruild voor een semestersysteem. “Hierdoor had je tentamens in de winter en de zomer, net de momenten dat ik vaak met oranje weg was. ” Moreira de Melo vroeg en kreeg ook toestemming om tentamens op een ander moment te maken, maar studie en sport was toch lastig te combineren. Uiteindelijk heeft zij ieder jaar één derde van een studiejaar afgerond. Het toont wel haar doorzettingsvermogen dat ze uiteindelijk wel de studie afrondde. Ze studeerde strafrechtelijk af, bij Jolande Uit Beijerse. “Zij was ontzettend lief, betrokken, maakte persoonlijk contact. Ik voelde me door haar enorm gesteund.” Inhoudelijk heeft Moreira de Melo niet zoveel aan de studie gehad (“ik heb een eigen bedrijf, dus achteraf had ik meer aan ondernemingsrecht gehad”), maar het heeft haar wel gevormd. “Ik had al een brede interesse en de studie heeft mijn blik verbreed. Je leert goed te relativeren, hoofd- van bijzaken te onderscheiden en de maatschappij beter te interpreteren. Ik zie mede door de studie de maatschappij nog steeds als een sociaal contract.”

Leven na hockey

Na haar hockey carrière heeft Moreira de Melo zich op een commerciële carrière gestort. Ze is het gezicht van Zinzi en van PokerStars en is ondernemer met haar eigen bedrijf Fatima Performance BV. Ook de hockeywereld heeft ze nog niet helemaal vaarwel gezegd, zo analyseert ze nog bij het WK hockey. Op de vraag wat ze aan studenten wil meegeven zegt Moreira de Melo meteen: “pas op voor een te grote studieschuld! Geniet, maar met mate. Ik heb meer mensen met een studie- dan met een gokschuld gezien. Dat geeft je een achterstand als je gaat werken, maar het is ook een last voor de maatschappij.” Daarnaast constateert ze dat mensen vaak een geplaveid pad bewandelen: “het lijkt soms wel of het leven gescript is. Neem iets meer tijd en durf je eigen pad te volgen. Het gaat uiteindelijk om balans in je leven, niet om hoe andere mensen vinden dat jij je leven moet leiden.”

Publicatiedatum: 23 april 2014

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen