Alumni in the spotlight | Mr. Jeanette van Londen

Jeanette van Londen
Als je als advocaat de feiten kent, heb je de zaak al voor de helft gewonnen

Mr. Jeanette van Londen

Advocaat AG Hart Advocaten & Adviseurs

Mr. Jeanette van Londen is advocaat bij AG Hart Advocaten & Adviseurs in Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in arbeidsrecht, ondernemingsrecht en contractenrecht, meer specifiek op het gebied van franchise in de retail. Van Londen heeft al meer dan twintig jaar ervaring bij verschillende advocatenkantoren, want na haar afstuderen is zij vrijwel meteen de advocatuur ingegaan.

Volwassener

Jeanette van Londen legde een heel traject af voor zij op de universiteit belandde. Ze begon met de mavo, deed vervolgens de havo, het vwo en kon toen naar de universiteit. Zij was 21 toen ze begon met studeren en dat merkte ze. “Ik had het idee dat ik soms wat anders, volwassener op bijvoorbeeld bepaalde hoogleraren reageerde.”

“Op de een of andere manier heb ik van nature een bepaalde affiniteit met het recht gehad. Ik probeerde in mijn dagelijkse leven ook zoveel mogelijk geschillen te beslechten en balans te zoeken.” Het feit dat in Rotterdam veel aandacht voor economie was, gaf de doorslag om juist daar rechten te gaan studeren. Het eerste jaar doorliep Van Londen snel, waardoor ze besloot tijdelijk uit de studie te stappen. “Ik werd stewardess bij Transavia en heb in negen maanden tijd heel Europa gezien.”

Toch was Van Londen nog niet klaar met reizen, want ze bedacht tijdens haar studie ook in het buitenland te willen werken en studeren. “Nadat het niet gelukt was naar Tokio te gaan, kreeg ik de kans voor drie maanden bij een advocatenkantoor in Texas te gaan werken.” Daar leerde ze ook meteen dat een écht groot advocatenkantoor niet bij haar paste. In Nederland liep ze ook nog stage bij een groot kantoor, maar haar gevoel veranderde niet. 

Mijn tip: “Het is belangrijk om vooral je gevoel te volgen. Waar een wil is, is een weg. En geniet van je studietijd, ook dat blijft later waardevol.”

.

Roze bril

Na haar afstuderen op bedrijfsjuridisch en privaatrechtelijk gebied heeft ze eerst een half jaar rondgekeken alvorens via een uitzendbureau aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor. Daar deed ze vooral veel belastingzaken. Van Londen trof het niet, want het kantoor waar ze werkte, was het eerste advocatenkantoor in Nederland dat failliet ging. “Dat was het moment dat mijn roze bril verdween.”

Gelukkig voor Van Londen kon ze snel aan de slag bij een ander advocatenkantoor, waar ze heel veel jaren met plezier heeft gewerkt. In 2010 kwam de overstap naar AG Hart Advocaten & Adviseurs, omdat dat kantoor haar benaderde en het haar leuk leek om daar aan de slag te gaan. Het bevalt haar goed. “Dit kantoor is middelgroot, maar wel het grootste op het gebied van franchise in de retail. Daar staan we ook echt om bekend.” 

Manier van denken

Van Londen heeft nog dagelijks profijt van haar studie. “Naast het recht is het ook een manier van denken die je aangeleerd krijgt. De advocatuur vergt een behoorlijke praktische benadering. Zo bestaat elk dossier immers ook uit feiten. “Als je de feiten kent, heb je de zaak al voor de helft gewonnen. Daarnaast heb ik het altijd erg belangrijk gevonden de wet als uitgangspunt te nemen en vanaf daar verder te gaan, met de jurisprudentie als eindpunt. Niet andersom.”

Aan studenten wil Van Londen meegeven dat het belangrijk is vooral je gevoel te volgen. “Als je een studie wilt volgen, doe dat dan! Ook hier geldt immers: waar een wil is, is een weg. Rechten is vooral een algemene ontwikkelingsstudie en dat is ook de kracht van de studie: het is heel ruim en beslist een verrijking van het leven. Ik heb een hele leuke studententijd gehad - mede dankzij mijn studentenvereniging S.S.R. - en dat is nog steeds waardevol.”

Publicatiedatum: 19 mei 2014
Aangepast: 26 april 2018

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen