Alumni in the Spotlight | Mr. Jeroen Terstegge

Het is belangrijk dat je voldoende voldoening uit het werk zelf haalt.
Mr. Jeroen Terstegge
Advocaat Fusies en overnames Ploum Lodder Princen

Jeroen Terstegge (1978) studeerde in 2007 af in de richting privaatrecht aan Erasmus School of Law. Eerder voltooide hij zijn studie Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management (RSM). Hij is als advocaatmedewerker werkzaam op de sectie Ondernemingsrecht bij Ploum Lodder Princen, daarnaast is hij als buitenpromovendus nog altijd verbonden aan Erasmus School of Law.

Conservatorium

Jeroen behoort niet tot de categorie mensen die al op hun zesde een te groot zwart overhemd van hun vader aantrok en met een wit slabbetje tegenover zijn moeder stond te bepleiten waarom er die avond toch echt beter pannenkoeken in plaats van aardappels en groenten op het menu konden staan. Hij had juist het plan om als altviolist zijn boterham in de muziek te gaan verdienen. Nadat hij was aangenomen op het conservatorium en daar een jaar studeerde bleek echter dat, zoals hij het zelf zegt, “het talent niet matchte met de ambitie”. Hij besloot dan ook zijn blik alsnog te verleggen. Via een studie Bedrijfskunde aan RSM kwam hij uiteindelijk op de studie Rechten aan Erasmus School of Law terecht. Van zijn studie aan Erasmus School of Law herinnert Jeroen zich vooral de ‘geweldige’ colleges van prof. Winkel en prof. Lindenbergh. Ook de master is hem goed bevallen: de kleinschaligheid, het directe contact met docenten en de combinatie met de praktijk. Hij vond het een fijne faculteit om aan te studeren.

Advocatuur

Het duurde even voor Jeroen wist wat hij na zijn studie wilde doen. Uiteindelijk bracht een bijbaan op een advocatenkantoor in Den Haag hem op het juiste spoor. Bij Ploum Lodder Princen in Rotterdam houdt hij zich nu vooral bezig met de advisering van ondernemers en bedrijven op het gebied van ondernemingsrecht en met het begeleiden van fusies en overnames. Hoewel hij advocaat is, komt hij dus niet vaak in de rechtszaal. Dat is gelijk zijn advies aan Erasmus School of Law studenten: “advocaat is een overkoepelende term. Er zitten grote verschillen tussen wat verschillende advocaten qua werk doen. Verdiep je daar goed in voordat je gaat solliciteren.”

Veel mr. in de rechten op de markt

De juridische basis die Jeroen meekreeg van Erasmus School of Law was goed. “Verder leer je het werken met het recht in de praktijk. Tijdens de studie krijg je vaardigheden mee zodat je je in sneltreinvaart dingen eigen kunt maken. In die zin is de studie vormend.”. Hij ziet de juridische studie dan ook als een goede startkwalificatie. Rechten mag dan een goede startkwalificatie zijn, er komen wel veel mr. in de rechten op de markt. Een gemiddelde van een zes of een zeven tijdens je studie beperkt dan je keuze op de arbeidsmarkt. “Je moet onderscheidend vermogen hebben door iets extra’s naast je studie te doen, zeker voor de advocatuur. Dus niet alleen een focus op de studie, ook een bredere blik.” Hij beseft dat dit tegenwoordig lastig is, omdat studenten in een hoog tempo moeten studeren en vaak uit noodzaak ook een bijbaan hebben.

Oriënteer je en kijk wat bij je past

Jeroen wil aan studenten meegeven dat het goed is om een studentstage te lopen, als je de advocatuur in wil. “Het beste is om dat bij verschillende soorten kantoren te doen, zodat je ontdekt wat je leuk vindt en vooral wat bij je past. Probeer op die manier een goed beeld te krijgen. Het is belangrijk dat je je werk leuk en interessant vindt en dat je voldoening uit je werk haalt. Uiteindelijk is dat toch hetgene waar je het grootste gedeelte van de week mee bezig bent.”

Publicatiedatum: 17 februari 2014