Alumni in the Spotlight | Mr. Kirstin de Jong

Ik heb de studie altijd met plezier gevolgd. Het is echt mijn ding om iets uit te zoeken en in de wettenbundel te graven.

Mr. Kirstin de Jong

Jurist Dynamiet Nederland

Kirstin de Jong is afgelopen zomer afgestudeerd aan Erasmus School of Law en werkt sinds kort voor Dynamiet Nederland. Tijdens haar studie en kort erna werkte zij onder meer bij de Centrale Raad van Beroep en was zij medewerkster bij 2 advocatenkantoren. De scriptie waarmee zij haar master strafrecht aan de Erasmus Universiteit afrondde was echter de absolute kroon op haar werk. Haar scriptie De berechting van jihadgangers werd met een 9 (!) bekroond en werd zelfs gepubliceerd in boekvorm, een unicum voor een masterscriptie.

Deze scriptie behandelde lacunes in de Nederlandse materieel strafrechtelijke antiterrorismewetgeving en behandelde dus een even actueel als heikel onderwerp in de huidige maatschappij. Nu heeft zij echter een baan buiten het strafrecht gevonden als jurist bij Dynamiet Nederland, een juridische dienstverlener, gespecialiseerd in de wet- en regelgeving rondom BKR registraties.

Studietijd

Op weg naar haar studiekeuze wist Kirstin nog niet goed wat zij wilde, maar na een dag proefstuderen was het haar duidelijk: de keuze voor Rechten was gemaakt. Dat zij deze studie in Rotterdam zou beginnen was voor haar logisch: “ik had Woudestein ervaren als een sfeervolle campus en vond het een enorm voordeel dat alles bij elkaar zat, toch redelijk uniek in Nederland. Daarnaast pasten de mensen die er rondliepen gewoon goed bij mij.” Kirstin vertelt eerlijk over haar ervaringen gedurende de studie, waarnaast zij ook voorzitter was van het strafrecht dispuut. “Rechten was lang niet altijd even gemakkelijk en zeker de Masterfase was pittig, maar ik heb de studie wel altijd met plezier gevolgd. Het was echt mijn ding om iets uit te zoeken en in de wettenbundel te graven”. Vanuit haar studie herinnert zij zich bovenal nog de bevlogen colleges van universitair docenten Uit Beijerse en Van der Hulst.

Jihadgangers

De Jong schreef haar scriptie in een tijd dat terugkerende jihadgangers een groot gevaar konden gaan vormen voor Nederland, terwijl de juridische werkelijkheid niet meer aansloot op de realiteit. In de scriptie onderzoekt zij dan ook in hoeverre jihadgangers onder de huidige materieel strafrechtelijke antiterrorismewetgeving vallen en heeft zij aansluitend gekeken of de manieren voor het vervolgen en berechten van deze jihadstrijders nog afdoende waren. “Terrorisme is een onderwerp dat mij altijd erg geïnteresseerd heeft, terwijl er ook veel onduidelijkheid bestond over de strafrechtelijke aansprakelijkheid van personen die afreizen naar strijdgebieden als Syrië en Irak. Het is dan ook geweldig dat ik echt iets met deze interesse heb kunnen doen in mijn scriptie en dat ik hier ook veel vrijheid in kreeg van mijn begeleider.” Ondanks dat Kirstin recent pas afstudeerde, heeft zij zeker tips voor de huidige student. Als groot voordeel heeft zij ervaren haar stage bij een advocatenkantoor tijdens de studie en haar ervaringen binnen de studievereniging. “Daardoor was ik ook goed in staat om de theorie aan de praktijk te koppelen en ervaar je dat je opgedane kennis en manier van denken erg helpen om casussen op te lossen. Bovendien is het een geweldige kans om jezelf te laten zien!”

Publicatiedatum: 4 januari 2016

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen